Hrvatski muzej turizma procvjetao dolaskom nove ravnateljice

0
468
Nel Pavletic/PIXSELL

Skulpture kipara i akademika Dušana Džamonje te izložba o životu i radu doktora Juliusa Glaxa bile su glavni aduti Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji tijekom tradicionalne manifestacije Noć muzeja, koja se održala diljem Hrvatske ovog vikenda. Prepuni muzejski prostori u opatijskoj vili Angiolina te umjetničkom paviljonu Juraj Šporer pokazali su kako je novi smjer vođenja Hrvatskog muzeja turizma dolaskom Gabrijele Krmpotić Kos na čelo te institucije – pun pogodak. Vrata muzeja tijekom ovoga vikenda bila su otvorena do dugo u noć, a besplatne izložbe posjetili su i stanovnici Rijeke, Matulja, Ičića i Kastva.

Hommage doktoru Julisu Glaxu, bez kojeg ne bi ni bilo današnje Opatije, započeo je zanimljivim izlaganjem njegove praunuke Duše Fischinger, koja je otkrila kako je doktor Glax bio čudesan čovjek koji je Opatiju pretvorio u najpoznatije mjesto lječilišnog i zdravstvenog turizma. Doveo je pitku vodu u grad, organizirao prvu pomoć i vatrogasne postrojbe, spalionicu otpada, izgradio prostore za liječenje, uredio plaže, izumio prve sprave za vježbanje. Popis je podugačak…

Loading...

– Ovo je veliki poklon njemu i njegovom djelu i jako sam sretna zbog ove izložbe koja je pokazala koliko je značajan bio za grad Opatiju, istaknula je njegova praunuka Fischinger. Kao liječnik u Rogaškoj Slatini odlučio je praksu nastaviti upravo u ovom gradu, te zahvaljujući austrijskim financijerima, izgradio velebnu infrastrukturu koju Opatija koristi i danas. Kada smo razmišljali o tome što predstaviti tijekom manifestacije “Noć muzeja”, doktor Julius Glax pokazao se kao logičan izbor i, sudeći po broju posjetitelja, pun pogodak, istaknuo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić tijekom otvorenja izložbe. Dodao je kako je Hrvatski muzej turizma pokazao brojne adute u kulturnoj ponudi grada i cijele regije te s posjetiteljima razgledao i izložbu akademika i kipara Dušana Džamonje u susjednom umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Crteže, skulpture i plakate Dušana Džamonje predstavio je osobno njegov sin Fedor, koji je za potrebe ciklusa “Akademici u Opatiji” muzeju posudio neke od očevih najreprezentativnijih djela. Džamonjin monumentalni rad Islamski centar u Rijeci potvrdio je vezu njegovih prijašnjih radova i same ideje arhitektonskog sklada ove skulpturalne građevine.

– Tatu je oduvijek zanimalo kakav je unutrašnji prostor ovih skulptura kada se poveća i kakav on ima učinak na duhovnost i doživljaj njegove umjetnosti. Tako je i nastao projekt današnje Džamije u Rijeci, koja privlači brojne posjetitelje i odašilje posebnu energiju, istaknuo je na otvorenju izložbe Fedor Džamonja.

– Ciklus hrvatskih akademika koji namjeravamo organizirati ove godine u Hrvatskom muzeju turizma odlučili smo započeti s Dušanom Džamonjom, i moram priznati kako je ovo bio izvrstan odabir kada vidim njegove skulpture i kako su se uklopile u prostor umjetničkog paviljona Juraj Šporer, istaknula je na samom otvorenju izložbe nova ravnateljica Muzeja Gabrijela Krmpotić Kos. Potpuni zaokret u vođenju muzeja potvrdila je projektima koje namjerava predstaviti tijekom godine a da je riječ o dobrom odabiru potvrđuje i brojna publika koja je tijekom vikenda posjetila muzej i razgledala novu postavu.

I sami građani Opatije potvrdili su kako dugo nisu imali priliku uživati u ovakvim izložbama u njihovom gradu te da je Hrvatski muzej turizma tek sada zasjao punim sjajem. Oduševljenost Džamonjinim skulpturama potvrdio je i riječki imam Hajrudin Mujkanović, zamjenik gradonačelnika Emil Priskić,  načelnik opatijske policije Tomislav Milković te generalna direktorica opatijskih Milenij hotela Ela Komlen, ujedno i pokrovitelj manifestacije u muzeju turizma.

Podsjećamo kako Džamonjine skulpture možete razgledati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer sve do 25. veljače a izložbu o Julisu Glaxu u Vili Angiolina sve do travnja. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje svaki dan od 10,00 do 18,00 sati.