Hrvatska na Venecijanskom bijenalu: Predstavljaju nas ‘Tragovi nestajanja’

"Radi se o relevantnom umjetničkom i kustoskom govoru u promišljanju aktualnosti umjetničke produkcije u suodnosu s društvenom ulogom umjetnosti", ocjena je povjerenstva

Na Venecijanskom bijenalu 2019. – 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, Hrvatsku će predstavljati projekt “’Tragovi nestajanja” (u tri čina) multimedijalnog umjetnika Igora Grubića i povjerenice/kustosice Katerine Gregos koji, po mišljenju Povjerenstva za odabir Ministarstva kulture, predstavlja relevantno umjetničko i kustosko promišljanje aktualnosti umjetničke produkcije u suodnosu s društvenom ulogom umjetnosti.

Takvu je odluku, nakon pregledanih prijedloga 16 kandidatura pristiglih na Javni poziv Ministarstva kulture jednoglasno donijelo povjerenstvo za odabir projekta hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu 2019. na sjednicama održanima 12. i 15. listopada u Ministarstvu kulture RH.


Zaključeno je da predloženi projekt “Tragovi nestajanja” najpotpunije i najkvalitetnije odgovara na sve razmatrane natječajne kriterije – od razine sadržajne artikulacije koncepta, odnosa prijedloga i teme Bijenala, iskustva povjerenika, kvalitete prethodnog umjetničkog rada, promišljanja postava, zatim tehničkih i logističkih parametara, usklađenosti troškovnika, sve do relevantnosti i razine kritičkog promišljanja suvremene umjetničke prakse te uspostavljenog suodnosa s međunarodnim kulturnim kontekstom.

“Radi se o relevantnom umjetničkom i kustoskom govoru u promišljanju aktualnosti umjetničke produkcije u suodnosu s društvenom ulogom umjetnosti”, ocjena je povjerenstva, koje čine nezavisna kustosica Branka Benčić, kao predsjednica, te kao članovi Martina Munivrana (Muzej suvremene umjetnosti), Zoltan Novak (Akademija likovnih umjetnosti), Damir Očko (umjetnik) i Nevena Tudor Perković (Ministarstvo kulture).

Spajajući formu i sadržaj, društvenu osviještenost i poetičnost, artikulacijom predloženog koncepta, specifičnim promišljanjem prostora izlaganja i dispozitiva izložbe, arhitektonske mizanscene kao mjesta artikulacije sadržaja i prostora događaja, “Tragovi nestajanja” na jasan, kritički i poetički način progovaraju o turbulentnom proteklom vremenu, smatraju.

“Rad Igora Grubića za hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu suptilna je posveta odumiranju i nestajanju jednog svijeta, dok istovremeno upisuje otvaranje novog horizonta u nastajanju”, ističe se nadalje u odluci povjerenstva.

Igor Grubić jedan je od najznačajnijih umjetnika svoje generacije i jedan od međunarodno najzapaženijih hrvatskih suvremenih umjetnika, koji je izlagao na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi te filmskih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, u važnim i zapaženim institucijama (bijenale Manifesta, PS1 New York, Belvedere 21er i Kunsthalle Beč, MG+MSUM…), a radovi mu se nalaze u brojnim kolekcijama, među kojima i u londonskom muzeju Tate Modern.

“Uzimajući u obzir relevantnost i kvalitetu predloženog projekta te umjetnički opus Igora Grubića, uspješno građenog godinama, prisutnost na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, kao i iznimno međunarodno iskustvo i poziciju kustosice Katerine Gregos, uvjereni smo kako će projekt ‘Tragovi nestajanja (u tri čina)’ u hrvatskom paviljonu doprinijeti artikulaciji čvrste platforme koja je u mogućnosti istaknuti hrvatski nastup u Veneciji u suodnosu s međunarodnim kulturnim kontekstom”, zaključak je njihova obrazloženja.

Venecijanski bijenale 2019. održat će se od 11. svibnja do 24. studenog iduće godine pod ravnanjem umjetničkog direktora Ralpha Rugoffa i s nazivom “May You Live in Interesting Times”, te bez teme same po sebi, umjesto čega će se fokusirati na opći pristup stvaranju umjetnosti i društvenoj ulozi umjetnosti koja spaja zadovoljstvo i kritičko mišljenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI