Ganz novi festival

Festival će predstaviti umjetnike iz Austrije, Hrvatske, Islanda, Japana, Kanade, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske, a otvorit će ga u četvrtak 20. rujna program "Emotivno mapiranje &TD-a

Međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival održat će se od 20. do 23. rujna u Studentskom centru u Zagrebu, a u svojem osmom izdanju, najavljenom ujedno i kao posljednje, dovodi 39 umjetnika iz ukupno devet zemalja koji će svoje umjetničke priče ispričati kroz 16 izvedbi, dvije radionice, instalaciju, projekciju i dvodnevnu izvedbenu konferenciju.

Kako se ističe u najavi, festival dva puta nominiran kao jedan od pet najboljih hrvatskih kazališnih festivala (Nominacije za Teatar.hr Nagradu publike 2013. i 2015.), ove se godine održava osmi i ujedno posljednji put, što je posljedica odluke Sanacijske uprave SC-a o smjeni Nataše Rajković, voditeljice Kulture SC-a i autorice programske koncepcije “Kultura promjene” u sklopu koje je Ganz nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran.

Posljednje Ganz novo izdanje udružilo je umjetničke snage s Dance_Inn Autumn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art, a spaja se i s proslavom 10. rođendana umjetničke organizacije Kik Melone, stoji u najavi.

Festival će predstaviti umjetnike iz Austrije, Hrvatske, Islanda, Japana, Kanade, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske, a otvorit će ga u četvrtak 20. rujna program “Emotivno mapiranje &TD-a” u kojem će šestero autor/ica mlađe generacije koji su u Zagreb došli zbog studija, a koji su dio svojega obrazovanja proveli na stolicama &TD-a, predstaviti šest site specific priča, odnosno književnih instalacija.

Mini pop up festival Dance_Inn Autumn 2018. predstavit će se s predstavom “Turning solo”, u kojemu koreografkinja Isabelle Schad portretira izvođače kanalizirajući njihove osobne ritmove i energije u fiksirane koreografije, u ovom slučaju donoseći koreografirani portret plesačice Naïme Ferré.



Na festivalu će se predstaviti i islandska umjetnica Ásrún Magnúsdóttir s izvedbom “Listening party”, koja se bavi slušanjem glazbe i slušanjem tinejdžera, a nastaje u suradnji s 30-ak zagrebačkih tinejdžera. Gostuje i nagrađivana “Things Easily Forgotten”, intimna predstava španjolskog umjetnika Xaviera Bobesa za samo pet članova publike. Predstava Michikazua Matsunea “Goodbye” kombinira čitanje i ples, a temelji se na oproštajnim pismima raznih ljudi u priči o intimnim odnosima, ljubavi i zavrzlamama.

Ganzova programska linija najboljih repriznih programa “Staro dobro je uvijek ganz novo!” ponovno će predstaviti nagrađivani komad “Your Majesties” Marte Navaridas i Alexa Deutingera. Svestrani švicarski umjetnik Daniel Hellmann dolazi na Ganz s predstavom “Traumboy” koja preispituje dvostruka mjerila hiperseksualiziranoga kapitalističkoga društva.

Kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić na festivalu će predstaviti svoj novi rad u nastajanju “Bolji život”, “distopiju zajedništva” koja će svoju premijeru imati u listopadu u Teatru &TD.

Otvorene su prijave za Ganzov edukativni projekt – radionicu kanadsko-islandske umjetnice Angele Rawlings “Aktiviranje geopoetičnog”, najavljenu kao petodnevno istraživanje geopoetike kao sjecišta skladanja, zvukovne poezije, akustične ekologije, glasovne/zvukovne improvizacije i razgovora s određenim mjestima.

Na trećem izdanju Kulturpunktove “Kviz-o-rame” promišljat će se o medijskoj pismenosti i nezavisnoj kulturi u turbulentnim vremenima, a u povodu 10. godišnjice rada, umjetnički kolektiv Kik Melone poziva na dvodnevnu izvedbenu konferenciju na temu umjetničkoga rada, zajedništva i kreativnoga preživljavanja, koju organizira grupa autora/ica: Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Josip Maršić, pavleheidler, Iva Nerina Sibila i Jasen Vodenica.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe 2020, koji se sufinancira sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Realizira se uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Dance on Tour Austria (projekt Tanzquartier Wien-a u suradnji s Austrijskim saveznim ministarstvom za Europu, integraciju i vanjske poslove), Swiss Art Council – Pro Helvetia, a u suradnji s Dance_Inn Autumn 2018., festivalom kazališne skupine de facto, umjetničkom organizacijom Kik Melone, Kulturpunktom i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI