Filmske poslastice prije velikog festivala

Program u nedjelju zatvaraju dva filma, prvi je nizozemsko-belgijski "Ne ostavljaj me" Sabine Lubbe Bakker i Nielsa van Koevordena, koji je 2014. osvojio posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji te čileanski poetski dokumentarac smješten u starački dom, "Posljednja postaja"

Ususret ovogodišnjem, 15. festivalu ZagrebDox, Dokukino KIC pripremilo je program zagrijavanja – od 15. do 17. veljače prikazat će niz filmova nagrađivanih na dosadašnjim izdanjima tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Među njima su “Čin smaknuća”, “Kudzu loza”, “Miran život”, “Dubina dva”, “Ne ostavljaj me” i “Posljednja postaja”.

Program otvara u petak film “Čin smaknuća” Joshue Oppenheimera, koji je osvojio na ZagrebDoxu 2013. nagradu Movies That Matter, a uz nominaciju za Oscara i nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski dokumentarac.

“Čin smaknuća vizija je iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije u Indoneziji”, ističe se u najavi ZagrebDoxa.

Projekcije u subotu počinju dvama kraćim dokumentarcima “Kudzu loza” u režiji Josha Gibsona, impresionističkim djelom o kudzu lozi, posebnoj invazivnoj biljnoj vrsti, koja se nezaustavljivo širi diljem američkog Juga, koji je, također 2013. godine, osvojio Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.



Drugi film je “Miran život” Antoinea Cattina i Pavela Kostomarova, suptilan promatrački dokumentarac koji propituje teme poratnih trauma, etničkog nasilja, siromaštva i apatije, ovjenčan Malim pečatom za najbolji film autora do 35 godina.

Isti dan se prikazuje i “Dubina dva” Ognjena Glavonića, pobjednički film regionalne konkurencije ZagrebDoxa 2017. te dobitnik Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina.

Riječ je o eksperimentalno-dokumentarnom trileru o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči o dvadeset godina starim zločinima, a Glavonić je temu pretočio u svoj nagrađivani igrani prvijenac “Teret”.

Program u nedjelju zatvaraju dva filma, prvi je nizozemsko-belgijski “Ne ostavljaj me” Sabine Lubbe Bakker i Nielsa van Koevordena, koji je 2014. osvojio posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji te je proglašen najboljim dokumentarcem 2015. prema izboru kritičara časopisa Sight & Sound. Opisuje se kao “pomalo pomaknut film o jednom neobičnom prijateljstvu natopljenom humorom i alkoholom” i “tragikomična oda životu”.

Nakon toga će se prikazati i čileanski poetski dokumentarac smješten u starački dom, “Posljednja postaja” Cristiana Sota i Cataline Vergara, nagrađen 2014. Velikim pečatom za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI