Festival koji se ne propušta: Bobijevi dani smijeha

Festival otvara u četvrtak 18. listopada domaćin Glumačka družina Histrion, sa zagrebačkom premijerom predstave "Tajkuni" Mire Gavrana, koja komentira grabež i pohlepu, ismijava ljudske mane, te kritički preispituje poduzetničke navike našega doba

Festival komedija VII. Bobijevi dani smijeha Glumačke družine Histrion donosi od 18. do 30. listopada dvanaest predstava, ponajboljih recentnih produkcija komediografske dramske literature iz Zagreba, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Zadra i Beograda, a otvorit će ga zagrebačka premijera predstave “Tajkun”  koju je po tekstu Mire Gavrana postavio Zoran Mužić.

Sedmo izdanje festivala posvećenog velikom glumcu i histrionu Josipu Bobiju Marottiju najavio jeu Histrionskom domu u Zagrebu ravnatelj toga kazališta i umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vitez.

Istaknuo je kako je Marotti “Histrion bio od 1986. pa sve do svoje smrti 2012., kada nas je fizički napustio, ali je ostao s nama”. “Gotovo da nema dana da ga se ne sjetimo, bio je čovjek mladenačkoga duha. Bobi je bio mlad”, rekao je Vitez. Iduće godine Histrioni obilježavaju 50 godina svojeg umjetničkog rada, napomenuo je, a ove se godine svojega Bobija Marottija prisjećaju s još jednim programom smijeha i zabave. “Bit će to dvanaest dana smijeha”, poručio je Vitez.

Festival otvara u četvrtak 18. listopada domaćin Glumačka družina Histrion, sa zagrebačkom premijerom predstave “Tajkuni” Mire Gavrana, koja komentira grabež i pohlepu, ismijava ljudske mane, te kritički preispituje poduzetničke navike našega doba. Predstava je igrala na tradicionalnoj ljetnoj turneji Histriona “Ploveće kazalište” te se, kako je istaknuo redatelj Mužić, već tridesetak puta dokazala pred publikom.

“Riječ je o pravoj rasnoj satiri čiji su glavni protagonisti dvojica nesposobnih tajkuna koji nisu osobito spretni, ali imaju tajkunske namjere”, rekao je. Jedan od njih je šef sindikata, koji čini sve kako bi derogirao “pravoga tajkuna”, da bi potom on postao “tajkun umjesto tajkuna” te se pokazao još nesposobnijim.

“Režija se temelji na histrionskome stilu igre koji sugerira odustajanje od psihološkog realizma ili nekakvih mimetičkih situacija ili interpretacija svakodnevnoga života, već dapače, ide ka razbijanju rampe između glumca i publike i stvara ugođaj sudjelovanja publike u predstavi, te tako problem tretira na jedan kazališni specifični pučki, histrionski način i njime se poigrava”, kazao je Mužić.



“Glumci igraju uloge na način da komentiraju situacije u kojima se nalaze njihovi likovi, i u tom se učuđujućem postupku dobiva dodatni element smijeha, zabave, aktualnosti i satiričnosti”, dodao je.

Junake nove histrionske komedije utjelovljuju Ana Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zijad Gračić. Kostimografkinja je Elvira Ulip a scenograf Miljenko Sekulić. Klobučar je kazao kako je, iako se bavi teškom temom, ta predstava punokrvna komedija, “pravo pučko kazalište koje ide prema publici”. “Naša želja jest progovarati o problemima koji nas muče, ali prvenstveno zabaviti publiku”, istaknuo je.

Gavran je kazao kako mu je jako drago što su se Histrioni odlučili postaviti upravo tu njegovu komediju. Taj je komad napisao još 2001. godine, a danas, 17 godina kasnije, za novu produkciju morao je dopisati jedva pola stranice teksta kako bi ga aktualizirao.

“Nažalost, ono što se u društvu zbiva jako korespondira s onime što se događa u mojem komadu. Ta satira funkcionira od prve do zadnje stranice kao prepoznavanje svega onoga u čemu svi mi jesmo i dosadašnje su izvedbe pokazale da je predstava sjajno primljena, da korespondira s publikom, i da ljudi prepoznaju da se ono što se događa na sceni itekako tiče svih nas”, rekao je.

“Tajkuni” će zaigrati i na zatvaranju 30. listopada, kada će biti upriličena svečana dodjela nagrada VII. Bobijevih dana smijeha, za koje će se natjecati i Hrvatsko narodno kazalište Varaždin s predstavom “Bog masakra” Lee Anastazije Fleger, Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s komadom “Važno je zvati se Ernest” Maria Kovača, kao i koprodukcija Teatra Rugantino & Planet Arta “Za umrijet od smijeha” istoga redatelja.

Teatar Moruzgva na festivalu gostuje s “Brodolomkama” Krešimira Dolenčića, Hrvatsko narodno kazalište Osijek s komadom “Ručni rad” Ivana Lea Leme, a HNK Zadar s “Balonom” Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella u programu je festivala s predstavom “Kako je počeo rat na mom otoku” Dražena Ferenčine, koprodukcijom sa šibenskim HNK-om koja igra na sceni Gavelle, dok se sve ostale predstave prikazuju u Histrionskom domu.

Kao jedinu gostujuću predstavu, VII. Bobijevi dani prikazat će predstavu “Lopuže” Pozorišta Slavija iz Beograda, koju je po tekstu Branislava Nušića postavio Velimir Mitrović. Program zaokružuju Teatar Gavran (“Sve o ženama”), ABCD Trupa (“Slavonski triptih”), te Kazalište Tragači i KNAP (“Nora – trenutak pobune”).

Bobijevi dani smijeha održavaju se od 2012. godine u spomen na Josipa Bobija Marottija (1922.-2011.), koji je od 1986. glumio u histrionskim predstavama te ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i u sjećanju kazališnih gledatelja. Okosnicu festivala čine Bobijevi Histrioni, a do danas je u Zagrebu ugostio kazalištarce iz Karlovca, Osijeka, Virovitice, Varaždina, Velike Gorice, Ljubljane, Beograda te brojnih zagrebačkih kazališta

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI