Festival hrvatskog suvremenog filma

U pozdravnom slovu doajen hrvatskog glumišta Ivo Gregurević prisjetio se svojih prvih vinkovačkih glumačkih ostvarenja kao i pokojnih glumačkih velikana Vanje Dracha i Fabijana Šovagovića koji su životom i radom bili vezanih za Vinkovce

Igranim filmom “Osmi povjerenik” Ivana Salaja u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima svečano je otvoren 2. Festival hrvatskog suvremenog igranog filma podnaslovljen kao Vinkovački filmski festival glumca na kojem će do 11. listopada biti prikazano šest hrvatskih igranih filmova, a u povodu Dana neovisnosti 8. listopada i dva dokumentarna  s tematikom vezanom za Domovinski rat.

Otvarajući Festival zamjenica vinkovačkog gradonačelnika Kata Krešić istaknula je da je filmski festival veliki kulturni događaj za Vinkovce koji su iznjedrili brojne filmske znalce te je zahvalila organizatorima što u grad „… dovode nesvakidašnji ugođaj filmske čarolije“ iako grad kino nema.”

Pozdravne riječi uputio je i filmski redatelj i profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti Silvestar Kolbas zaželjevši festivalu dug i plodan život dok se u pozdravnom slovu doajen hrvatskog glumišta Ivo Gregurević prisjetio svojih prvih vinkovačkih glumačkih ostvarenja kao i pokojnih glumačkih velikana Vanje Dracha i Fabijana Šovagovića koji su životom i radom bili vezanih za Vinkovce-

Festivalski izbornik Goran Grgić odlučio je da će osim „Osmog povjerenika“, redatelja Ivana Salaja, nastalog prema knjizi Renata Baretića, na ovogodišnjem festivalu biti prikazani i filmovi „Za ona dobra stara vremena“ redatelja Eduarda Galića, „Žaba“ redatelja Elmira Jukića, „Rudar“ redateljice Hanne Slak, omnibus „Duboki rezovi“ redatelja Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića, „Lada Kamenski“ redatelja Sare Hribar i Marka Šantića kao i dokumentarci „Dečko kojem se žurilo“ Biljane Čakić i „Zaboravljena bitka“ Darka Bušnje.

Vinkovački filmski festival održava se pod pokroviteljstvom grada Vinkovaca i Hrvatskog društva filmskih djelatnika, a producent mu je Umjetnička organizacija „Asser Savus“ čiji je direktor Himzo Nuhanović, u izjavi Hini, istaknuo da je ovogodišnji festival još uvijek revijalni no od iduće godine bit će natjecateljski, po uzoru na već u hrvatskoj kulturnoj javnosti etablirani kazališni Festival glumca.

„Dodjeljivat će se nagrade za najbolje glavne i sporedne uloge, najbolje mlade glumce te nagrada za najbolji film“, naglasio je Nuhanović te dodao da će nagrada – staklena skulptura, nositi naziv „Vinkovački Orion“.



Kako je rekao,  ovogodišnji Vinkovački filmski festival glumca imat će svojevrstan žiri, a riječ je o 16 vinkovačkih gimnazijalaca koji pohađaju predmet „Medijska kultura“, a koji će proglasiti najbolje ovogodišnje festivalsko filmsko ostvarenje.

„Vinkovački filmski festival glumaca pokrenuli smo u cilju valorizacije doprinosa hrvatskoj filmskoj umjetnosti plejade poznatih vinkovačkih kazališnih glumaca koji su ostvarili i vrhunska glumačka filmska ostvarenja no i u spomen na redatelje potekle iz ovoga grada kao što su Rudolf Sremec, Ivan Hetrich kao i pionir hrvatskoga filma Joza Ivakić“, podsjetio je Nuhanović te istaknuo da festival želi valorizirati i istaknuti ulogu glumca i glumačke filmske umjetnosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI