Festival glumca u pet gradova Vukovarsko srijemske županije

Ovogodišnji grad domaćin je Otok, gdje će festival u subotu 11. svibnja u Domu kulture svečano otvoriti predstava "Samo preko njega mrtvog" Lude kuće i Vesele republike iz Zagreba, u izvedbi Rena Bitorajaca i Jana Kerekeša

Festival glumca posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu u svom će se 26. izdanju održati od 11. do 19. svibnja u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije, a donosi 17 kazališnih predstava koje predstavljaju presjek izuzetnih glumačkih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje domaće kazališne produkcije.

Gradovi Vukovarsko-srijemske županije ponovno postaju žarišta kazališnog života, a ove godine u Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku u devet festivalskih dana bit će prikazano ukupno 17 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade, najavljeno je na konferenciji za novinare u Kazališnoj kavani u Zagrebu.

Riječ je o 15 predstava za odrasle i dvije za djecu koje po mišljenju izbornice Mirele Brekalo-Popović vrsnošću odabira teme kojima se bave, glumom koju uprizoruju te glumačkim vještinama predstavljaju ponajbolji presjek recentne hrvatske kazališne produkcije.

Organizatori Festivala glumca su HDDU i Kazališna družina Asser Savus iz Vinkovaca. Predsjednica HDDU-a Perica Martinović izrazila je zadovoljstvo što festival “postoji i opstoji već 26 godina”. Ove godine, festival donosi bogat program najboljih uradaka koji uključuje produkcije od HNK iz Mostara, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, iz Zadra, Šibenika, Splita, Zagreba, cijele Lijepe Naše, rekla je Martinović.

“S ponosom ćemo predstaviti ono što je u Hrvatskoj najbolje napravljeno u domeni kazališne umjetnosti”, dodala je.



Svake godine festival ima i svojeg domaćina, a domaćin 26. Festivala glumca je istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac, umirovljeni prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Žarko Potočnjak, napomenula je Martinović.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo istaknuo je kako je riječ o za glumce najznačajnijem festivalu, jedinom takvom u Hrvatskoj. “U poplavi festivala u Hrvatskoj, osobito filmskih, ne postoji nijedan takav, niti sličan”, rekao je. Ovaj je značajan upravo zbog toga što sve na njemu rade glumci – od žirija, izbornice, do samih predstava, koje su izabrane s naglaskom prvenstveno na glumu.

“Ne gledamo kako je nešto izrežirano nego kako su to glumci donijeli na scenu”, rekao je Ševo.

Ovogodišnji grad domaćin je Otok, gdje će festival u subotu 11. svibnja u Domu kulture svečano otvoriti predstava “Samo preko njega mrtvog” Lude kuće i Vesele republike iz Zagreba, u izvedbi Rena Bitorajaca i Jana Kerekeša.

Uz tradicionalno Svečano otvaranje i dodjelu nagrada, “Dan domaćina”, “Misu za glumce” i “Glumačko sijelo”, popratni program ugostit će predstavu “Lijevo desno glumac”, autorski projekt glumca Zijaha Sokolovića, kojom obilježava 50 godina svog umjetničkog rada.

Popratni program uključuje i predstavljanje knjige Mire Perić “Glumačko sazrijevanje” u Gradskoj knjižnici u Županji, “Večer s Enesom Kiševićem” u vinkovačkom Art Clubu, te “Dan sjećanja na Ivu Gregurevića” u Donjoj Mahali/Orašju (BiH). Održat će se i četvrti “Susret akademija” na kojem sudjeluju Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu te Umjetnička akademija u Osijeku.

Sedamnaest predstava po izboru Mirele Brekalo-Popović pratit će ocjenjivački sud u sastavu Ankica Dobrić, Trpimir Jurkić i Vladimir Vidrić – Flika. Oni će dodijeliti četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja: dvije glumice i dva glumca; jednu Nagradu Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina; te jednu Nagradu Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina.

Festivalske nagrade uključuju i Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca i Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Od 2007. dodjeljuje se i trijenalna Nagrada za najbolji kazališni plakat, a ove godine bit će dodijeljena jubilarni peti put. Kazališni plakati iz cijele Hrvatske, po izboru Ocjenjivačkog suda, bit će za vrijeme trajanja festivala izloženi u predvorju dvorana u kojima se izvode predstave u Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku.

Sve predstave u službenoj konkurenciji izvest će se u svih pet gradova, a program završava 19. svibnja dodjelom nagrada i priznanja svim laureatima 26. Festivala glumca u Domu kulture u Otoku.

“Ogoljeni smo i poniženi u ovoj komercijalizaciji svakoga segmenta života. Kao da smo izgubili svoje mjesto u protjecanju vremena i time postali potpuno ovisni o društvenom”, rekla je izbornica Brekalo-Popović, čitajući svoju poruku uz 26. Festival glumca. “Slušajmo se, poštujmo se, veselimo se, dišimo slobodno i mazimo naš jezik i naše oružje, a to je riječ što govori sve: i rađanje, i umiranje, i trajanje”, poručila je.

Festival glumca utemeljili su 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) i Vukovarsko-srijemska županija, a održava se pod stalnim pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI