Ero s onoga svijeta – prva live stream opera

Live streaming djela smatranog zaštitnim znakom hrvatske opere dio je europskog projekta Opera Vision razmjene prijenosa uživo na internetu opernih izvedbi, kojim se HNK u Zagrebu pridružio takvim svjetskim kulturnim institucijama kao što su Royal Opera House, te Nizozemska, Latvijska, Mađarska i Švedska nacionalna opera

Izvedba opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, u utorak, 6. studenog, prenosit će se uživo online putem live streama te tako postati prva hrvatska opera učinjena digitalno dostupnom u realnom vremenu publici u Europi i svijetu.

Live streaming djela smatranog zaštitnim znakom hrvatske opere dio je europskog projekta Opera Vision razmjene prijenosa uživo na internetu opernih izvedbi, kojim se HNK u Zagrebu pridružio takvim svjetskim kulturnim institucijama kao što su Royal Opera House, te Nizozemska, Latvijska, Mađarska i Švedska nacionalna opera.
 
Projekt je pokrenula organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala. Platforma poseban naglasak stavlja na privlačenje i odgoj mlađe publike koja najvećim dijelom prati sadržaje putem interneta i mobilnih aplikacija, a do sad je dosegnula razinu od preko milijun pregleda.
 
U projektu surađuje 30 partnera iz 18 zemalja, Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske, Švivarske i Velike Britanije.
 
Kako se ističe u priopćenju HNK-a Zagreb, budući da je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine, središnja je nacionalna kazališna kuća odlučila Europi i svijetu predstaviti svoju kultnu operu iz 1935. godine, pa će tako gledatelji diljem svijeta 6. studenoga moći pratiti Gotovčevu operu koja se u režiji Krešimira Dolenčića na pozornici zagrebačkoga HNK-a izvodi 26 godina.
 
Nastupit će solisti Siniša Štork, Dubravka Šeparović, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Ana Zebić Kostel, Neven Mrzlečki, zbor i orkestar HNK u Zagrebu. Izvedbom će ravnati maestro Josip Šego.
 
Projekt Opera Vision obuhvaća niz aktivnosti koje publici nude online uvid u kazališne premijere pa će tako, osim live streama opere, na službenom YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCBTlXPAfOx300RZfWNw8-qg publici biti predstavljeni i kraći dokumentarni filmovi o samoj operi “Ero s onoga svijeta” i gradu Zagrebu.
 
“Premda određeni dio naše sadašnje publike čine učenici i studenti koji u sklopu glazbenoga obrazovanja grupno pohađaju pojedine operne izvedbe, vjerujemo kako ćemo snimkama opernih djela dostupnim na online servisima dodatno potaknuti mlade na samostalno pregledavanje opernih sadržaja i razvijanje interesa za opernu umjetnost, te tako dodatno povećati njihove individualne posjete Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu”, poručuju iz zagrebačkog HNK-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI