Drama Hrvatskog glazbenog zavoda

Nakon skupštine održan je sastanak ravnateljstva na kojem je za novu predsjednicu izabrana Romana Matanovac Vučković, za potpredsjednike Tamara Jurkić Sviben i akademik Zoran Juranić, a za tajnicu Vesna Šepat Kutnar

Skupština HGZ-a održana je u prostorima Muzičke akademije jer bivši predsjednik Niko Đurić nije dopustio njezino održavanje u prostorijama HGZ

Hrvatski glazbeni zavod održao je u srijedu navečer u Zagrebu izvanrednu i izbornu skupštinu kojom je okončao polugodišnju paralizu rada jedne od najstarijih kulturnih ustanova u Hrvatskoj.

Skupština je razriješila članove svih tijela i izabrala nove što su u HGZ-u do sada radili samo djelomično kako bi održali kontinuitet rada.

Skupština je zbog izvanrednosti imala samo po jednu listu kandidata za glavna tijela: ravnateljstvo, nadzorni odbor i časni sud, za koju je od nazočnih 133 člana glasovala velika većina. Samo pet do šest članova je glasovalo protiv prijedloga ili bilo suzdržano.

Nakon skupštine održan je sastanak ravnateljstva na kojem je za novu predsjednicu izabrana Romana Matanovac Vučković, za potpredsjednike Tamara Jurkić Sviben i akademik Zoran Juranić, a za tajnicu Vesna Šepat Kutnar.



Sukob većine ravnateljstva i bivšeg predsjednika Nike Đurića paralizirao je rad HGZ. Ignorirajući i zloupotrebljavajući Statut HGZ-a, Đurić je obezvrijedio i blokirao rad ravnateljstva, nadzornog odbora i časnog suda, čak prekinuo tok informacija članstvu ukidanjem biltena HaGeZe, rečeno je.

Ni nakon opomene nadzornog odbora nije u zakonskom roku, do 29. studenoga, sazvao Skupštinu HGZ-a. Stoga je to prema Statutu HGZ-a učinio Nadzorni odbor HGZ-a.

Skupština HGZ-a održana je u prostorima Muzičke akademije jer Đurić nije dopustio njezino održavanje u prostorijama HGZ.

Ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon rekla je tijekom rasprave da je skupština ‘vatrogasna mjera’ koja samo formalno prekida probleme HGZ-a, te da HGZ treba s mladim ljudima, uz pomoć stručnjaka, pokrenuti novi način rada.

Uoči  izborne skupštine Hrvatskoga glazbenog zavoda članstvu HGZ-a otvorenim se pismom obratio predsjednik HGZ-a Niko Đurić i pozvao ih da se ne odazivaju pozivu na skupštinu jer je ona “nezakonita i shodno tome bilo kakve ‘odluke’ koje bi se na toj skupštini donijele su nezakonite te ne obvezuju HGZ na bilo koji način, bilo kada i prema bilo kojim trećim osobama ma koje vrste ili pravnog identiteta”.

‘Đurić je spominjao strateške partnere i investitore ali nije rekao tko su oni’ . Upozorio je da “bilo koji član HGZ-a koji se odazove na taj poziv snosi kako osobnu tako i svekoliko zakonsku odgovornost za bilo koje negativne posljedice koje bi time nastale za HGZ”. Optužujući dosadašnje uprave HGZ-a za takvu situaciju, Đurić u pismu najavljuje pokretanje stečajnog postupka HGZ-a nakon što “na kraju godine iznos na računu prema predviđanjima padne na svega 300.000 kn, a što nije dovoljno ni za hladni pogon za iduću godinu”. Pozivajući se na sastanak održan u Ministarstvu kulture, Đurić upozorava da će se zgrada HGZ-a, ako stvar završi na sudu, “zatvoriti i neće se otvoriti dok god se pravomoćno sudski ne riješe ti prijepori”. Đurić predlaže da se skupština zakazana za srijedu odgodi do 14. ožujka 2019., a da se do 14. veljače sve strane uzdrže od agitiranja i da pripreme svoje liste i prijedloge za budućnost HGZ-a.

Predlaže i da se nitko od sadašnjih članova upravnih tijela, uključujući i njega, ne kandidira za novi mandat. Članovi ravnateljstva njegove prijedloge odbacuju i potvrđuju da će se skupština održati u srijedu u 17.30 u zgradi Muzičke akademije. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ponovila je da je Ministarstvo “pozvalo g. Đurića da potvrdi svoj legitimitet na izbornoj skupštini ako smatra da još uvijek ima podršku članova koji su ga predložili i izabrali i da može ponuditi rješenje za nagomilane probleme”. Ministrica je rekla i kako je “neodgovorno govoriti o pokretanju stečaja i govoriti o ‘strateškim partnerima’ a da se članstvo HGZ-a i Ministarstvo koje je ponudilo pomoć ne informira o prijedlozima za izlazak iz krize, tko su ti strateški partneri i u što bi točno i na koji način ulagali”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI