Djela posvećena Pragu: Bravure Renáte Fučikove

Klovićevi dvori u Zagrebu nakon prošloljetne prezentacije najboljih ilustrtora i crtača upravo predstavlja izložbu dobitnice Velike nagrade Sedmog hrvatskoga biennala ilustracije Renáte Fučikove

Dobar illustrator uvijek svojim crtežom obnavlja one mitske prizore djetinjstva najčešće ilustrirajući kakvu bajkovitu knjigu iz ili pokušava preobraziti ili prodrijeti u stvarnost neponovljivim često i romantičnim prikazom.

Klovićevi dvori u Zagrebu nakon prošloljetne prezentacije najboljih ilustrtora i crtača upravo predstavlja izložbu dobitnice Velike nagrade Sedmog hrvatskoga biennala ilustracije Renáte Fučikove.

Riječ je o djelima posvećenim Pragu – tom mitskom gradu fantastično bogate kulture iz kojega je Rudolf II. nekoć učinio centar Europe, a čije zatamnjene ulice ili svijetle promenade umjetnica crta s izvanrednom vještinom kojom se izdvojila na skupnoj međunarodnoj izložbi. Izložene su i njezine osobite ilustracije knjiga
Kako ističe kustosica Klovićevih Dvora Korljka Jurčec Kos ovom je izložbom galerija nastavila uspješan niz izložaba dobitnika glavne nagrade biennala svake neparne godine, počevši od Svjetlana Junakovića (Hrvatska), Dušana Kallaya (Slovačka Republika), Alenke Sottler (Slovenija), Tomislava Torjanca (Hrvatska), Zvonimira Baloga (Hrvatska) i Zdenka Bašića (Hrvatska).

Umjetnicu i ilustratoricu Renátu Fučíkovu iz Praga (Češka Republika), profesoricu pri „Fakultetu za umjetnost i dizajn“ iz Plzenja publika i struka upoznaje putem opusa zasnovana na izboru radova nastalih od 1994. do 2017. godine. Kao i dosadašnjih godina, izbor radova umjetnice među ostalim sadrži konkretan odgovor na zadanu temu posljednjeg hrvatskoga biennala: „Grad u ilustraciji“. Nagrađeni i pohvaljeni autori inspirativnu temu uspjeli su prikazati u različitim tehnikama uprizorivši promenade, vizure pročelja i krovova stoljetnih i suvremenih zdanja, zelenila vrtova, vrevu gradskih okupljališta poput tržnica i igrališta, ili pak kontemplativne prizore urbanih interijera. Sastavni dio priznanja profesorici (i voditeljici odsjeka za ilustraciju i dizajn koja danas u velikoj mjeri pridonosi europskoj i svjetskoj prisutnosti suvremene češke ilustracije) pri Fakultetu dizajna i umjetnosti Ladislava Sutnara iz Plzenja, bilo je posebno priznanje odabranim studentima i diplomantima iz njene klase. Stoga se na izložbi mogu vidjeti i njihovi radovi.

Priznanje 2018. Godine, naime, upućeno je Evi Bartošovoj, Markéti Brecherovoj, Petri Horákovoj, Adamu Kanovskyju, Martinu Kelblu, Esther Kuchynkovoj, Gabrieli Mangerovoj, Radki Martínkovoj, Julie Opletalovoj, Terezi Pchalkovoj i Václavu Šlajchu (profesoru medijske i didaktičke ilustracije pri FDA UWB u Plzenju / Faculty of Design and Art (FDA) of the University of West Bohemia (UWB) in Plzeñ), 2019. Dopunjena su imenima novih obećavajućih čeških ilustratora . Najbolje radove profesorica je grupirala te matski na: radove posvećene Češkoj zimi (Olimpijskim igrama), radove iz projekta „Pilsen“ s referencama na povijesne migracije Čeha te na radove projekta „Dobrih 100“ posvećenih modernoj češkoj povijesti.



Renáta Fučíková rođena je u Pragu 1964. Studirala je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti ilustraciju i primijenjenu grafiku. Iako najčešće ilustrira knjige za djecu, autorica je brojnih slikovnica za koje sama piše tekstove. Kreirala je i poštanske marke za dječji program Nacionalnog kazališta u Pragu. Surađuje s najvećim češkim nakladnicima te s nekoliko inozemnih u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Tajvanu i Južnoj Koreji. Dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za ilustraciju, među kojima se ističu višekratno zaslužena najveća godišnja češka nagrada za najbolju ilustraciju dječje književnosti i prvo mjesto na Biennalu ilustracije u Teheranu 1999. Izabrani radovi Renáte Fučíkove tumače prizore iz najpoznatijih bajki H. CH. Andersena, predstavlja se autorskim knjigama „Moliere“ i „Shakespeare“ za koje je dobila književnu nagradu „Zlatna vrpca“; autorskim knjigama „Priče iz Novog zavjeta“, i „Povijest Europe“ kao i autorskom knjigom „Antonín Dvořák“, te „Kineskim bajkama“ s 12 raskošnih ilustracija.

Njena autorska knjiga „Prag u srcu“ nominirana je za književnu nagradu Magnesia litera2016., a za ilustracije u knjizi „Franz Kafka / A Man of His Time and Our Own“ (autora Radeka Malýja) nagrađena je hrvatskom Velikom nagradom. Visoka ujednačenost izvedbe i kreativni pristup književnom klasiku kombinacijom crno-bijelih ilustracija i litografija, praćenih izmjenama crnog i bijelog fonta autorica dopunjuje osobnim nadahnućem sadržaj knjige koju je Radek Malý namijenio mladim čitateljima. Koliko je umjetnica cijenjena svjedoči podatak da ju je Rosenthal angažirao za ilustraciju božićne kolekcije porculana 2018. godine, koju je Renáta Fučíková osmislila kao dinamičnu radost igre inspirirane uspomenama na vlastito djetinjstvo.

Voditeljica Studija medijskih i didaktičkih ilustracija na Fakultetu Ladislava Sutnara za dizajn i umjetnost, Renáta Fučíková, ilustrirala je gotovo 50 publikacija i dobila brojne prestižne nagrade kako u Republici Češkoj, tako i u inozemstvu.

Prije preuzimanja nastavničkog položaja, specijalizirala se u području didaktičkih ilustracija, koje se smatraju i non-fiction područjem – područjem ilustriranja koje upravo doživljava uspon.

Danas smo preplavljeni elektroničkim prikazima stvarnosti. Ilustracije, međutim, prenose emocionalne i sugestivne poruke.

Non-fiction ilustracije interpretiraju svijet oko nas: objašnjavaju prirodu, povijesne događaje i način na koji djeluje naše društvo. Renáta Fučíková uvjerena je da njezin studij može educirati ilustratore s vrlo dobrim šansama za uspjeh u Republici Češkoj, kao i u inozemstvu. S pozicije učiteljice ona preferira djelovati kao iskusna kolegica koja potiče svoje studente i kao urednica te producentica njihovih knjižnih projekata i izložbi.

U dvije godine na Fakultetu Ladislav Sutnara pripremila je sa svojim studentima više projekata koji su objavljeni kao knjige ili predstavljeni u obliku izložbi Projekt “Češka zima” bio je predstavljen u Koreji za vrijeme Zimskih olimpijskih igara. Projekt “Plzenj” bio je usmjeren na stanovnike Chicaga upoznavajući ih s poviješću čeških useljenika. “100 Dobrih”, pak, serija je od stotinu ilustracija koje prikazuju pozitivne događaje u modernoj češkoj povijesti. Sva su tri projekta objavljena i kao knjige. Izloženi primjeri ovih projekata popraćeni su ilustracijama koje predstavljaju diplomske ili semestralne radove.

Oni prikazuju stilsku raznolikost i originalnost koju Fučíková potiče i razvija kod svojih studenata. Inače, Fakultet dizajna i umjetnosti Ladislav Sutnar nova je umjetnička škola u Republici Češkoj. To je dio Sveučilišta zapadne Češke, javnog sveučilišta u gradu Plzenju. Plzenj je svjetski poznat prvenstveno po tipu lager piva koje čak nosi ime grada – često se spominje kao Pilsner ili jednostavno Pils. Zahvaljujući Sveučilištu zapadne Češke, Plzenj je postao i gradom studenata i obrazovanja, a i središtem zabave i kulture.

Fakultet je moderna institucija široko otvorena suvremenim trendovima u području dizajna i primijenjene umjetnosti. Imenom fakulteta ukazuje se priznanje međunarodno priznatom češko-američkom dizajneru Ladislavu Sutnaru koji je rođen u Plzenju. Njegovo naslijeđe predstavlja i bitnu poveznicu s modernističkim tradicijama 20. stoljeća.

Osim radova nagrađene autorice i studenata, ova kolekcija predstavlja i izbor ilustracija koje je kreirao njezin kolega Václav Šlajch, voditelj paralelnog studija fakulteta koji se fokusira i na medije i na didaktičku ilustraciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI