Dalibor Jelavić po prvi puta u Opatiji

Izložba je otvorena svaki radni dan od 10 do 18 sati, a kako je rekao i sam kustos Moderne galerije Željko Marciuš, riječ je o umjetniku ekspresivne geste i moćnog kolorizma

Hrvatski muzej turizma posljednjih mjeseci predstavlja vrhunske umjetničke doživljaje zahvaljujući novoj ravnateljici muzeja Gabrijeli Krmpotić Kos. Nakon iznimno dobro prihvaćenog projekta koji je ostvaren u suradnji s nagradom Red Carpet Art Award iz Beča, inače najveće austrijske umjetničke nagrade za mlade umjetnice i umjetnike, u prepunoj dvorani otvorena je izložba akademskog slikara Dalibora Jelavića pod nazivom Cornucopia. Jedan od najvažnijih hrvatskih postmodernista po prvi puta je predstavljen u Opatiji, zahvaljujući naporima novog rukovodstva muzeja koje je sinoć govorilo i o novim uzbudljivim događanjima u Hrvatskom muzeju turizma.

“Očekuje nas zanimljiva zima i nadam se da će građani Opatije uživati u raznolikom i bogatom programu koji smo im pripremili tijekom idućih mjeseci. Što se tiče izložbe koju ponosno predstavljamo večeras, napominjem kako je riječ o projektru financiranom od strane Ministarstva kulture i grada Opatije te će se tijekom mjeseca studenog prezentirati najrecenzentnija djela uglednog likovnog umjetnika i nekadašnjeg dekana Likovne akademije u Zagrebu prof. Dalibora Jelavića”, istaknula je v.d. ravnateljica muzeja Gabrijela Krmpotić Kos.

“Velika mi je čast biti po prvi puta u Opatiji i izlagati u ovom impresivnom i inspirativnom prostoru koji me oduševio svojom ljepotom”, istaknuo je akademski slikar Dalibor Jelavić, zahvalivši se okupljenim gostima koji su uživali u njegovim radovima. Izlagati je došao na poziv same ravnateljice Krmpotić Kos s kojom je surađivao i u Zagrebu. Podsjetimo, izložba je otvorena svaki radni dan od 10 do 18 sati, a kako je rekao i sam kustos Moderne galerije Željko Marciuš, riječ je o umjetniku ekspresivne geste i moćnog kolorizma. “Njegov opus čini jednu od najupečatljivijih vertikala suvremene hrvatske apstraktne i konkretne umjetnosti”, zaključio je Marciuš, dodavši kako je Jelavić jedinstvena moderna i postmoderna slikarska osobnost u nas te da ga odlikuje višeznačnost i svestranost izraza i tehnike. Njegova djela svakako spadaju u sam vrh suvremene hrvatske likovne umjetnosti, zaključio je, a slično su nam potvrdili i sinoć okupljeni posjetitelji, oduševljeni njegovim radovima. 

Dalibor Jelavić surađivao je s Krstom Hegedušićem i Edom Murtićem, a 1972. godine upisao je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek grafike kod prof. Dalibora Paraca. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. u klasi prof. Nikole Reisera a postao je suradnik Majstorske radionice prof. Ljube Ivančica i prof. Nikole Reisera od 1977. do 1979. godine. Tijekom 1978. godine boravi u Parizu i Rouenu, kada nastaje ciklus crteža Strašila. 1977. godine postaje član Hrvatskoga društva likovnih umjetnika te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. S grupom umjetnika (Hržić, Jelavić, Kiš, Penezić, Rašić, Rogina) utemeljio je 1987. godine ASTreso (Trajnu radnu zajednicu) u kojoj je djelovao sve do 1991. godine na području umjetničkog oblikovanja i grafičkog dizajna. Godine 1991. postaje dragovoljac Domovinskog rata a suorganizator je i osnivač “Satnije hrvatskih umjetnika”. Od 1976. do danas aktivno je izlagao samostalno i skupno u zemlji i inozemstvu, a od 2004. godine je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI