Ciklus filmova Martina Scorsesea

Novija povijest holivudske kinematografije teško je zamisliva bez njegovih krimi-drama smještenih u rodnom mu New Yorku, a ciklus započinje 13. ožujka kultnim primjerom toga žanra, Dobrim momcima

Nadolazeće srijede ožujka i travnja u Art-kinu bit će bogatije za ciklus filmova jednog od najpopularnijih redatelja današnjice, Martina Scorsesea koji je već više od pola stoljeća sinonim stvaralaštva koje izvrsno balansira između autorskog i komercijalnog filma.

Novija povijest holivudske kinematografije teško je zamisliva bez njegovih krimi-drama smještenih u rodnom mu New Yorku, a ciklus započinje 13. ožujka kultnim primjerom toga žanra, Dobrim momcima. U srijedama koje slijede očekuje nas još šest odabranih naslova, redom Taksist, Idiotska noć, Doba nevinosti, Pokojni, Ulice zla i Razjareni bik.

Ciklus filmova Martina Scorsesea u srijedu, 13. ožujka s početkom u 20 sati otvorit će kultni krimić Dobri momci uz uvod profesora i kritičara Dejana Durića te profesora i teoretičara Borisa Ružića. Film prati uspon i pad Henryja Hilla i njegovih prijatelja u mafijaškoj obitelji Lucchese u periodu od 1955 do 1980. U glavnim ulogama se pojavljuju Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco i Paul Sorvino. Henry Hill, već kao dječak impresioniran mačizmom i prosperitetnošću, mašta da postane gangster ne bi li u okolišu »u kojem su svi nitko, postao netko«. Uspon u vrh mafijaške organizacije, inspiriran istinitim događajima i likovima, rezultira i strmoglavim padom, u demistificiranom i brutalnom prikazu gangsterskih djelovanja.

Nastavak ciklusa 20. ožujka donosi  neprikosnoveni klasik i jedan od nezaobilaznih filmova s čvrstim mjestom u gotovo svakoj filmskoj antologiji – Taksist. Remek-djelo 70-ih, kroz originalnu te istovremeno zastrašujuću i dirljivu priču o taksistu u New Yorku, vješto dočarava osjećaj otuđenosti u ondašnjem periodu nakon traumatičnog Vijetnamskog rata. Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao mlada uličarka Iris ostvarili su u ovom filmu svoje ponajbolje uloge, a redatelju Scorseseu Taksist je omogućio ulazak u plejadu redateljskih velikana.

Crna komedija Idiotska noć iz 1985. godine o ludoj njujorškoj noći u životu paranoičnog Paula Hacketta (Griffin Dunne) koji se nikako ne uspijeva vratiti kući na program je 27. ožujka. Nesretni Paul upoznaje Marcy (Rosanna Arquette) jedne večeri u kafiću, no tijekom vožnje taksijem do njena stana kroz prozor mu ispadne novčanica od 20 dolara čime započinje lavina neočekivanih, čudnih, surealnih, a katkad i po život opasnih situacija sa živopisnom skupinom slučajnih prolaznika.



Prva srijeda u travnju donosi romantičnu dramu Doba nevinosti iz 1993. godine s Danielom Day-Lewisom, Michelle Pfeiffer i Winonom Ryder u glavnim ulogama. Adaptacija istoimenog romana Edith Wharton prati ekskluzivni milje visokog društva New Yorka 1870-ih godina, uređen prema strogo ritualiziranim obrascima ophođenja. Spomenuto društvo čini okvir koji istodobno uključuje i isključuje protagoniste frustrirane ljubavne veze, Newlanda Archera i groficu Ellenu Olensku.

Kriminalistička drama Pokojni koja je Scorseseu donijela prvi oskarovski trijumf, i to u kategorijama najboljeg filma, redatelja, adaptiranog scenarija i montaže, na programu je 10. travnja. Film je obrada poznatog honkonškog kriminalističkog trilera Pakleni poslovi, a radnja se odvija u Bostonu gdje Frank Costello (Jack Nicholson), irski mafijaš, ubacuje Colina Sullivana (Matt Damon) kao krticu u policiju države Massachusetts. Istodobno, Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) policajac je koji se infiltrira u Costellovu ekipu. Kad dvije struje shvaćaju situaciju, prisiljeni su otkriti identitet onog drugoga.

Dugogodišnja i plodonosna suradnja s Robertom De Nirom započela je filmom Ulice zla koji se prikazuju 17. travnja. Često nazivan prvim autorskim filmom Scorsesea, ovaj gangsterski film zasigurno je jedan od najosobnijih ostvarenja redatelja, što se ponajviše ogleda u biografskim elementima odrastanja na ulicama njujorške četvrti Mala Italija te tematiziranju religijskih motiva i pitanja vjere u životu pojedinca. Riječ je o oporoj i izuzetno realističnoj, povremeno i pseudodokumentaristički autentičnoj krimi-melodrami koja tehnički inovativno dočarava živost, buku, uzbuđenje i nasilje njujorških ulica.

Ciklus filmova Martina Scorsesea 24. travnja zatvara sportska drama Razjareni bik iz 1980. godine. Glavne uloge u filmu tumače Robert De Niro kao Jake LaMotta, temperamentni i paranoični, ali uporni boksač koji se otuđio od svoje obitelji i prijatelja. Uz De Nira, u ostalim ulogama javljaju se Joe Pesci kao LaMottin brat i menadžer i Cathy Moriarty kao njegova zlostavljana žena. Za svoju je ulogu LaMotte Robert De Niro osvojio je Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI