Bivši predsjednik HAZU-a Milan Moguš pokopan na zagrebačkom Krematoriju

hazu

Milan Moguš bio član Akademije punih 40 godina, a 25 godina obnašao je vodeće dužnosti

Na krematoriju u Zagrebu u četvrtak 23. studenog održan je ispraćaj akademika Milana Moguša, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je umro 19. studenog u 91. godini života. U ime Hrvatske akademije oproštajni govor održao je njen predsjednik akademik Zvonko Kusić koji je podsjetio na životni put akademika Moguša od rodnog Senja do Zagreba gdje je postao jedan od najistaknutijih hrvatskih filologa i članova HAZU.

Među djelima akademika Moguša akademik Kusić je posebno istaknuo Hrvatski pravopis koji je izradio 1971. zajedno s akademikom Stjepanom Babićem i pokojnim akademikom Božidarom Finkom, poznat kao Londonac. Spomenuo je i njegovo bavljenje poviješću hrvatskog jezika i čakavskim narječjem te povezanost sa zavičajem.

Milan Moguš bio član Akademije punih 40 godina, a 25 godina obnašao je vodeće dužnosti, kao tajnik Razreda za filološke znanosti i član Predsjedništva, a zatim kao glavni tajnik HAZU od 1991. do 1997., u vrijeme predsjednika akademika Ivana Supeka, potpredsjednik od 1998. do 2003. u vrijeme predsjednika akademika Ive Padovana, te kao 16. predsjednik Hrvatske akademije od do 2010.

„Ponosan sam, privilegiran i zahvalan što sam učio od akademika Moguša i što sam ga naslijedio kao predsjednika Hrvatske akademije. Akademik Moguš nije volio samopromociju, govorio je da su temelji čvršći što se manje vide. Bio je istinski domoljub, sklon tradiciji. Iz njega je zračio veliki autoritet. Pod hrvatskim jezikom smatrao je i kulturu i znanost i povijest i državu te je bio pravi čuvar hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta“, rekao je akademik Kusić.

U ime Razreda za filološke znanosti od akademika Moguša oprostio se tajnik Razreda akademik August Kovačec koji je među ostalim istaknuo da je akademik Moguš bio jedan od pionira upotrebe računala i računalne tehnike u obradi tekstova, i to u vrijeme rok se računala još nisu u velikoj mjeri koristila u prirodnim i tehničkim znanostima. „Akademik Moguš bio je čovjek koji je odgojio naraštaje jezikoslovaca i postavio temelje za budući razvoj hrvatske lingvistike. Svojim radom obilježio je cijelo jedno razdoblje u hrvatskoj akademskoj zajednici“, kazao je akademik Kovačec.



U ime Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katedre za dijalektologiju i povijest hrvatskog jezika od akademika Moguša oprostio se njen predstojnik prof. dr. sc. Boris Kuzmić istaknuvši njegovu svestranost. Milan Moguš je djelovao na Filozofskom fakultetu od 1956. kad je postao asistent profesora Mate Hraste, 1964. izabran je za docenta, 1969. za izvanrednog profesora, a 1975. za redovitog sveučilišnog profesora.

Od 1965. do umirovljenja 1992. bio je šef Katedre za dijalektologiju i povijest hrvatskog jezika.

hazu
Facebook Comments

Loading...
DIJELI