Kristić: ‘Roditelji trebaju odlučiti hoće li cijepiti dijete’

screenshot

Treba ipak puno više posvetiti edukaciji

Gradski vijećnik iz redova Mosta u Dubrovniku, Maro Kristić, gostovao je u „Novom danu“ N1 televizije i komentirao aktualne političke teme.

Kako komentirate odnos predsjednice i premijera?

Interesantan mi je kao čovjeku koji se bavi politikom. To nije pozitivno, pogotovo kad je riječ o demografskoj politici, mislim da izjave i tonovi trebaju biti disonantniji, treba težiti razgovoru i konsenzusu i nadam se da će tema demografije biti stavljena u Sabor i biti raspravljena na najbolji mogući način.

Slažete li se s kritikama predsjednice na račun Vlade oko demografije?

Slažemo se, meritorni kriteriji pokazuju u tom smjeru. Raspravu na tu temu ne treba izbjegavati, nego uključiti i druge političke opcije da predstave pakete svojih mjera, jer demografija je nešto o čemu trebamo puno razgovarati



Predsjednica govori da je problem u populizmu. Gdje pronaći novac za mjere?

Pitanje je koliko je u svemu tome populizma. Ne bih se složio da je sve populizam, financijske mogućnosti su ograničene, ali treba naći zajednički jezik.

Kako vidite političku sliku Hrvatske, ankete pokazuju pad rejtinga i Mosta i HDZ-a i SDP-a, dok Živi zid raste.

To je trenutno stanje, činjenica je da ankete pokazuju da su HDZ i SDP u ozbiljnom padu, Most je na jedan određeni način stabilizirao podršku svojih birača, krenuo uzlaznom tendencijom. Most je konzistentan i vjerujem da će potpora birača doživjeti još veću uzlaznu putanju i da će Most doći na zasluženu razinu. Živi zid koristi situaciju i njihova popularnost raste na populizmu.

Je li moguća nova koalicija Mosta i SDP-a?

Ja ne mogu govoriti o tome, nisam član Mosta, bio sam nezavisni zastupnik na ovoj platformi, ali o koalicijama će se odlučivati na nacionalnoj razini i tijelima stranke.

Kakav je odnos Mosta i HDZ-a u Dubrovniku?

Na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika mogu reći da solidno surađujemo i mislim da je to put kojim bi svi trebali ići kad su u pitanju važna pitanja o kojima se treba raspraviti.

Koje su najvažnije teme za Dubrovnik?

Od prometne infrastrukture, do pitanja velikog projekta na Srđu, luke, upravljanja destinacijom, održivog razvoja u turzimu, budućih investicija… Puno je tema.

Ospice su izazvale puno zabrinutosti. Zašto je Dubrovnik jedno od najmanje procijepljenih područja u Hrvatskoj?

Nisam autoritet da bih stručno govorio na tom pitanju, ali ogromna brojka ljudi nije cijepilo svoju djecu, jer nisu dovoljno informirani. Vjerujem u zdravstvo i inicijative i da će cijela ova priča oko ospica i moguća tendencija ipak biti spriječena. Očito nisu sve preventivne radnje na najbolji mogući način odrađene, ali vidi se da se vodi jedna velika borba s tom pojavom i vjerujem da neće doći do širenja zaraze.

Kakav je vaš stav o cijepljenju?

Moj osobni stav je da poštujem ono što govori struka, to uvažavam, ali dajem za pravo svakom roditelju da odluči hoće li cijepiti dijete ili ne. Treba se ulagati u edukaciju, stihijske mjere samo šire paniku.

Mislite li da treba roditeljima dati da samostalno odlučuju o cijepljenju svoje djece?

To nije Ustavom određeno, tako da naravno da mogu. Treba ipak puno više posvetiti edukaciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI