Krije ovo kao zmija noge: Ide li Kolinda uopće po novi mandat?

screenshot

Gostujući na javnoj televiziji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za Dnevnik pojasnila je da za odluku o drugom mandatu još ima vremena. A na pitanje kada će se eventualna kandidatura odviti, ustvrdila je kako za to ima vremena te da treba pustiti da prođu izbori za Europski parlament. Uz to, naglasila je kako nije u kampanji za drugi mandat te da o tome nije razmišljala jer bi se u suprotnom nedavno u Rusiji gdje je srcem navijala za Hrvatsku na Svjetskom nogometnom prvenstvu suzdržavala.

“Nisam u kampanji za drugi mandat, o tome nisam razmišljala. Uz našu reprezentaciju bila sam svim srcem. Da sam razmišljala o kampanji i nekakvim političkim posljedicama, možda bih se puno više suzdržavala u Rusiji i svjesno bih išla na to da ne izazovem nikakve dvojbe u hrvatskom društvu”, rekla je hrvatska predsjednica odgovarajući na pitanje hoće li nastaviti raditi u drugom mandatu i je li u kampanji.

Poručila je da u posljednje malo više od tri i pol godine čini ono što je rekla ljudima, a to je da će biti jedna od njih, da će biti njihov glas i predsjednica svih hrvatskih državljana. Drugim riječima, iz ovih predsjedničinih poruka može se iščitati kako je i ona sama neodlučna oko kandidature za još jedan mandat. I izvori bliski predsjednici kažu da je situacija uistinu neizvjesna. Javno do danas nitko nije priznao da želi na Pantovčak, pa i brojni drugi potencijalni kandidati koji se spominju, a evidentno se te taktike drži i aktualna šefica države.

Kako se neslužbeno po političkim kuloarima prepričava, u rovovsku bitku sa sve popularnijom predsjednicom ulazi čitava vojska protukandidata koji prikupljaju financijska sredstva i grade timove za rušenje Grabar-Kitarović koja u skladu s time nema druge doli taktizirati. Predsjednica, koja se dosad pokazala kao majstorica za kampanje, iz nekoliko razloga ne želi otkriti sve karte. Ako kaže da će se kandidirati za šeficu države, tada će, tvrdi naš izvor blizak Grabar-Kitarović svaki njezin potez u javnosti biti protumačen kao kampanja, a zamjeriti bi joj se moglo i to da kampanju vodi o državnom trošku.

I sada joj dio javnosti to zamjera, upozorava naš sugovornik. Predsjednici svakako na ruku ide izmještanje ureda po cijeloj zemlji, gdje se susreće s građanima i tako provjerava i opipava bilo nacije. Jedno vrijeme govorilo se kako bi predsjednica mogla preuzeti kormilo HDZ-a u suradnji s Milijanom Brkićem, i to tako da u tandemu sruše Plenkovića, no prema svjedočenju našeg izvora ta opcija za nju danas zvuči kao znanstvena fantastika, iako u doglednoj budućnosti takav scenarij nije nemoguć.



Predsjednica će se, tvrdi naš izvor, kada za to dođe vrijeme nedvojbeno upustiti u utrku za još jedan mandat, iako je to karijera koja je limitirana, što njene vanjskopolitičke ambicije ne zadovoljava, no svjesna je da usprkos sukobima s Plenkovićem sada nije vrijeme za njegovo rušenje. Baš stoga, nastojat će ostati u Hrvatskoj, na poziciji šefice države, a kada dođe vrijeme za promjene na čelu HDZ-a, ona će biti prva koja će ih povesti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI