KRAJ POLITIČKE KRIZE U SLOVENIJI: U idući ponedjeljak glasuje se o novom mandataru

Kandidat za slovenskog premijera Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da je postignut dogovor po kojemu će stranke koje ga podržavaju potpise podnijeti u srijedu te da bi se o njemu kao premijeru buduće manjinske vlade moglo glasovati već na izvanrednoj sjednici parlamenta idućeg ponedjeljka

Pet stranaka će u srijedu uložiti moju kandidaturu s potrebnim potpisima zastupnika”, kazao je Šarec nakon višesatnih razgovora sa strankama koji podržavaju njegovu buduću vladu lijevog centra.

Uz njegovu Listu Marjana Šarca (LMŠ), potpise potpore za izbor Šarca kao mandatara dat će još zastupnici svih triju stranaka u dosadašnjoj Cerarovoj vladi: Cerarova Stranka modernog centra (SMC), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca, te Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, ali i stranka SAB bivše premijerke Alenke Bratušek.

Osim njih potpise za izbor Šarca kao mandatara odlučili su dati i u stranci Ljevica (L) Luke Meseca, ali s time da u buduću vladu neće ulaziti nego će je podržavati temeljem posebnog protokola kojim su se s Šarcem dogovorili koje će vladine projekte i zakone podržavati, a koje ne, ali uz uvjet da protiv buduće vlade neće podizati interpelacije ni glasovanje o povjerenju.

Šarec je kazao da su na današnjem sastanku pet stranaka razgovarali o budućoj suradnji sa strankom Ljevica (L) koja potporu budućoj vladi mora još osigurati putem referenduma svojega članstva. Danas je dogovoreno da će se u ponedjeljak u parlamentu koji će glasovati o novoj vladi glasovati i o novom predsjedniku parlamenta, a zaključak nove koalicije lijevog centra je da to bude Dejan Židan, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i dugogodišnji ministar poljoprivrede.



Slovenski mediji i neki komentatori u ponedjeljak izriču i sumnje oko budućeg djelovanja i stabilnosti Šarčeve manjinske vlade. Riječ je o tome da Slovenija do sada nikad nije imala manjinsku vladu koju bi podržavalo manje od polovice članova parlamenta, uz neformalnu dogovorenu potporu neke stranke izvan koalicije.

Sumnje o stabilnosti i dugotrajnosti takve vlade iznose neki analitičari i zato jer bi u njoj bio otežan proces odlučivanja i prethodnog dogovaranja, među ostalim i zato jer bi uz novog premijera u njoj djelovala i dva bivša – Cerar i Bratušek, pa joj mnogi ne najavljuju dugi vijek.

Koalicija pet stranaka koje podržavaju Šarčev izbor za premijera ima 43 glasova u parlamentu, a s 8 zastupnika Ljevice (L) bio bi osiguran i Šarčev izbor, te nakon toga biranje vlade koju tek treba sastaviti nakon čega je opet glasovanjem potvrđuje parlament.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI