KOSANOVIĆ O MERČEPU: ‘Mnogi su znali za Paviljon 22 na Velesajmu odakle su odvodili ljude’

screenshoot

Iako je Kosanović svih ovih godina bio prepoznatljiv po ‘ideološki obojanim reportažama’ pri čemu nije skrivao netrepeljivost prema Hrvatskoj, njegovom otkazu na HRT-u ‘kumovala’ je suradnja na danskom filmu “15 minuta – Masakr u Dvoru” koji izravno okrivljuje hrvatske vojnike za ovaj zločin. Kosanović sada nastavlja u istom tonu, ali za Pupovčeve novine...

Saša Kosanović, novinar koji je nakon otkaza na HRT-u zalutao na portal srpske nacionalne manjine “Novosti”, komentirao je povišenu zatvorsku kaznu Tomislavu Merčepu:

“Mala je to satisfakcija za one koji su strašne jeseni 1991. gledali kako ljudi u maskirnim uniformama odvode njihove očeve, sinove i muževe s posla i kućnog praga. Mnogi su znali da su u Paviljonu 22 na Hrvatskom velesajmu okuplja ekipa koja u Zagrebu pljačka i odvodi ljude. Znala je to policija, znali su to političari, kasnije su saznali i novinari. Mediji su pratili ratni put Tomislava Merčepa, koji je počeo u Vukovaru, a nastavio se u Gospiću i Pakracu.

No zločini u Pakračkoj Poljani barem su dobili svoj epilog, dok obitelji Srba iz Vukovara još uvijek traže odgovor na pitanje tko je prije početka otvorenog rata ubijao njihove najmilije i tko im je lokale dizao u zrak. Odgovora nema i neće ga biti, jer ne odgovara stvorenim mitovima o ratu u Hrvatskoj. Postojao je mit i o Merčepu, ratnom heroju Vukovara. Razbili su ga novinari poput Drage Hedla, koji su za to platili visoku cijenu”, kazuje u tekstu za Novosti i zaključuje:

“Ako ste se imali želju nekoga riješiti, a niste htjeli zbog toga godinama ležati u zatvoru, u određenim okolnostima mogli ste to napraviti u Hrvatskoj. Ova naoko smjela tvrdnja ima svoju potvrdu u praksi kada su u pitanju suđenja za ratne zločine. Baš ovih dana osuđen je rado viđen gost na sastancima u Račanovoj vladi, kao i na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nekadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova, bivši čelnik jedne stranke i nekadašnji član raznih nadzornih odbora. Da, i ratni zločinac – Tomislav Merčep”

Iako je Kosanović svih ovih godina bio prepoznatljiv po ‘ideološki obojanim reportažama’ pri čemu nije skrivao netrepeljivost prema Hrvatskoj, njegovom otkazu na HRT-u ‘kumovala’ je suradnja na danskom filmu “15 minuta – Masakr u Dvoru” koji izravno okrivljuje hrvatske vojnike za ovaj zločin.



Kosanović sada nastavlja u istom tonu, ali za Pupovčeve novine…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI