Kolinda Grabar Kitarović kaže da radi za Hrvatsku, a evo koliko joj vjeruju građani

screenshot

Povodom godine dana vlade Agencija Ipsos za Novu TV provela je istraživanje na uzorku od 580 građana Republike Hrvatske, od 7. do 8. lipnja 2018. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.  Drugi dio istraživanja objavljen je u nedjelju u Dnevniku Nove TV. U tom istraživanju pokazano je mišljenje građana o kritikama predsjednice Kolinde Grabar Kitaović vladi, koje su najbolje demografske mjere te da su danas predsjednički izbori za koga bi glasali.

Demografske mjere

Najviše građana misli da je sigurno radno mjesto najbolja demografska mjera. Tako razmišlja 38 posto ispitanika. Potom dolaze besplatni vrtići, što podupire 33 posto građana. Tu su i besplatni udžbenici koje podupire 30 posto ispitanika. Punu plaću drugih 6 mjeseci porodiljnog, važnom smatra 30 posto građana. Povećanje dječjeg doplatka podupire 26 posto građana, zatim dolaze povoljni stambeni krediti s 23 posto, a tu je i fleksibilnije radno vrijeme vrtića, što podupire 22 posto građana. Manji PDV na dječje potrepštine traži 18 posto građana, a status roditelj-odgajatelj za troje i više djece želi 15 posto njih. Jednokratnu pomoć za novorođeno dijete do 8000 kuna bitnom smatra 13 posto ispitanika, a da je povećanje broja onih koje obuhvaća dječji doplatak važno, smatra 11 posto građana. Niti jednu ili neku drugu mjeru želi 9 posto građana dok ne zna njih 1 posto.

Brine li predsjednica o Hrvatima?

Upravo se i na demografiji predsjednica posljednjih tjedana sve više razilazi s Vladom. Briga za Hrvatsku ili skupljanje glasova pred izbore, bilo je jedno od pitanja. Da je ovo drugo, smatra 46 posto ispitanika, a njih 34 misli da je tu iskrena želja Kolinde da se popravi situacija u Hrvatskoj. 4 posto građana misli da Kolinda jednostavno želi da dužnost predsjednika Vlade i HDZ-a preuzme netko drugi umjesto Andreja Plenkovića. Ali i 4 posto njih misli da je u pitanju osobna netrpeljivost prema Andreju Plenkoviću. Da je u pitanju nešto drugo, misli 6 posto građana, a da je ništa od navedenog misli 1 posto građana, ne zna njih 5 posto.



53 posto birača HDZ-a misli kako ona ipak vodi brigu o Hrvatskoj.

Utrka za Pantovčak

Da su danas predsjednički izbori Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 33,3 posto glasova. Slijedi Zoran Milanović sa 6,7 posto potpore, zatim Ivan Vilibor Sinčić s 5,0 posto pa Tonino Picula s potporom od 4,7 posto. Milan Bandić, ako opet uđe u predsjedničke izbore, može računati na potporu od 2,3 posto. Božo Petrov dobio bi 1,4 posto, a niti jedan od predloženih 1,1 posto. Zato bi nekog drugog izabralo 13,7 posto ispitanika, a zanimljivo je kako ne zna ili je neodlučno 29,6 posto birača. Odbija odgovoriti njih 2,2 posto. Predsjednicu podupire 63 posto birača vladajuće stranke, a samo je 15 posto neodlučno. No i 11 posto HDZ-ovih birača misli da bi kandidat trebao biti netko drugi.

Zato je kod birača SDP-a i bivše koalicije neodlučno 46 posto birača, a tek potom sa 17 posto dolazi Zoran Milanović kao mogući izbor. Kod Mostovih birača također je zanimljivo. Neodlučnih je 32 posto, a da bi kandidat trebao biti netko drugi, misli 28 posto njih. Kolinda je tek na trećem mjestu s 20 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI