KOJE NAM SVE PROMJENE DONOSI NOVA GODINA!? Ovo su neki od zakona koji već u utorak stupaju na snagu!

ilustracija

Vlada je pripremila niz zakona koji u 2019. godini stupaju na snagu. Od manjeg PDV-a na određene namirnice, lijekove, izmjena će biti i u porezu na dohodak.

Također, od Nove godine prekršajni sudovi spajaju se s općinskima, mijenja se i Zakon o doprinosima, a strože će se kažnjavati i nesavjesni vozači.

No porezna je reforma ta koja donosi najviše promjena. Iako je većina trgovačkih lanaca već snizila neke cijene od 1. siječnja stopom od 13 posto, oporezivat će se svježe meso, riba, voće, povrće, jaja i dječje pelene.

Ona donosi i smanjenje poreza na dohodak na bruto plaće veće od 17.500 kuna mjesečno. Do sad se na takvu plaću primjenjivala stopa od 24 posto, a u 2019. godini, prag se pomiče na plaće od 30 tisuća kuna.

Od Nove godine na bezreceptne lijekove primjenjivat će se stopa od 5 posto umjesto 25 posto. Iako su u ovome neki proizvođači vidjeli priliku za dodatnu zaradu pa su već povisili cijene do te mjere da pacijenti neće osjetiti razliku.



Isto tako, od 1. siječnja korisnici prijevremene starosne mirovine moći će raditi na pola radnog vremena i primati mirovinu u punom iznosu. A vozači će morati dodatno paziti jer će ih se u 2019. godini strože kažnjavati. Najteži prekršitelji mogli bi dobiti do 20 tisuća kuna kazne. Telefoniranje za volanom bit će tri puta skuplje nego sada i to tisuću i pol umjesto 500 kuna. Za nevezanje pojasa kazna je tisuću umjesto 500 kuna, kao i za nepropisan prijevoz djece.

Od Nove godine ni studenti više neće raditi za manje od 21 i pol kunu po satu, minimalna naknada za njihov rad od nove godine će biti 23 kune i 44 lipe.

Iduće godine porez na nekretnine pada s 4 na 3 posto, ali će država ponovno osigurati subvencionirane kredite, piše RTL.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI