Kina sprema modernizaciju vojske: „Nećemo nikoga prvi napasti, ali…“

0
193
wiki

"Kineski narod voli mir. Nikada nećemo prvi napasti, ali pouzdajemo se u to da ćemo pobijediti svaku invaziju"

“Kineska vojska mora ubrzati tempo reformi te modernizacije i biti spremna boriti se i pobijediti u ratu bude li potrebno”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak na svečanom obilježavanju 90. godišnjice Narodnooslobodilačke vojske, prenosi Večernji list.
S oko dva milijuna vojnika, kineske oružane snage najveće su u svijetu no što se tiče tehnologije zaostaju za vojskama poput američke. Ubrzo nakon dolaska na vlast 2012. Xi je počeo snažno poticati modernizaciju vojske ulaganjem u tehnologiju, jačanje mornarice i vojnih istraživanja i inovacija. Predviđeno je da se u sklopu restrukturiranja ukine oko 300.000 radnih mjesta.

“Kineski narod voli mir”, rekao je Xi. “Nikada nećemo prvi napasti,  ali pouzdajemo se u to da ćemo pobijediti svaku invaziju”, dodao je. “Nikada nećemo dopustiti ni jednom narodu, organizaciji niti političkoj stranci da odvoji bilo koji dio kineskog teritorija bilo kada i u bilo kojem obliku”, naglasio je. Kina je upletena u teritorijalni spor u Južnom kineskom moru s više zemalja, a u prošlosti je prijetila vojnom silom preuzeti kontrolu nad Tajvanom. 

Loading...