Kina i Rusija ruše petrodolar? Alternativa su petroyuen i dinar u zlatnom standardu

Bitka protiv supremacije petrodolara stara je gotovo kao i sam petrodolar, a sada ulazi u nešto ozbiljniju fazu – onu u kojoj Kina želi uzeti dio kolača.

Analitičari smatraju da su ovakvi probni baloni uzrokovani Trumpovom politikom prema Kini i želji da se proizvodnja vrati u SAD. Posljednji koji je pokušao ostvariti ovakve ideje bio je Muammar Gaddafi i nije nevjerojatno povezati tu strategiju s kasnijim ‘sijanjem demokracije’ Hillary Clinton i Baracka Obame – rezultat je potpuno uništena džamalhirijska Libija, nekoć primjer suvremene države u Africi.

Kina sada želi pokrenuti javnu raspravu o dinaru sa zlatnim standardom. “Ideje vezane uz valute trgovine naftom pojavljuju se s vremena na vrijeme. Neke od njih bile su ugašene od strane SAD-a, a primjer je i Gaddafi,” smatra Aleksandr Egorov iz TeleTradea. Kako je Kina kako tako energetski neovisna, zaštićena raketnim štitom i drži SAD u šaci obveznicama – za zaključiti je da su jedini trenutni globalni igrači koji mogu poduzimati ovakve poteze.

Petro-yuan bi mogao vezati Rusiju, Iran i Venezuelu, kao svojevrsnu odmazdu za američke sankcije. Službeni Kremlj nije izrazio očitovanje no za vjerovati je kako bi Rusi itekako podržali slabljenje dolara u svijetu naftne trgovine. No bez obzira na navedeno, Kina će na svoju stranu morati pridobiti Saudijsku Arabiju. A to će tek biti pravi izazov.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI