KAOS NA KOSOVU! Vučić najavio: “Nećemo dozvoliti novu Oluju”

Twitter

Dva ranjenika prevezena u bolnicu,

Jedinice ROSU upale su uutorak u šest ujutro na teritorij četiriju tzv. srpskih općina na sjeveru Kosova i Metohije, javila je Radio-televizija Srbije. Kako javlja Tanjug, uhićeno je nekoliko Srba, pripadnika kosovske policije, zbog čega je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, naredio punu borbenu pripravnost svih jedinica Vojske Srbije, kao i specijalnih jedinica MUP-a. Čuju se pucnji i sirene, a prema policijskim izvorima, atmosfera je vrlo napeta, prenose regionalni i domaći mediji.
Kosovski premijer Haradinaj tweetao je jutros da su specijalne snage izvele operaciju uhićenja u općinama na sjeveru Kosova i istakao kako je riječ o “operaciji protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala“. Stanovnike je pozvao da ostanu mirni.

“Ono što vam garantiram, ako dođe do ekslaacije sukoba i daljnjih napada na sprski narod sve što mogu da vam kažem: Srbija će pobijediti”, odgovorio je Vučić.


Pratite tijek događanja:

11:55- Graso: KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslane na Sjever Kosova

Graso je za KoSSev potvrdio da Kosovska policija provodi akciju širom Kosova na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini, a u vezi sa istragom o korupciji.



11:54 –Dvije osobe ranjene u Zubinom potoku prilikom akcije specijalnih jedinica kosovske policije dovezene su u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici na kirurškom odjelu gdje se dijagnosticira uzrok njihovih ozljeda, potvrdio je Tanjugu zamjenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

U KBC u ovom trenutku imaju informaciju da je još jedna osoba povrjeđena u Zubinom potoku, prenosi Blic.

11:43- Kako “Novosti” saznaju, pripadnici ROSU povukli su se iz Zubinog Potoka i nastavili put prema južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

11.20 – Napadnut novinar beogradske televizije  TV Prva, Zoran Maksimović, kod Zubinog Potoka. Prema informacijama te televizije, pripadnici ROSU zaustavili su Maksimovića, koji je pošao u susret barikadama postavljenim na magistralnom putu prema Zubinom Potoku, i potom mu oštetili automobil.

11: 02 – Na Twitteru se pojavila snimka na kojoj nekoliko kosovskih specijalaca izvodi jednog uhićenog i stavlja ga u policijsko vozilo.

11:01  – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti rekavši da su u današnjoj akciji kosovske policije na sjeveru Kosova uhićene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku.

On je naveo da je, prema još nepotvrđenoj informaciji, pretučen pripadnik UNMIK-a, Mikhail Krasnoshchenkov, ruski državljanin odveden u pritvor.

“I dalje je vrlo teško stanje u Zubinom Potoku. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, Albanci pucaju bojevom municijom preko glava Srba koji su prosvjedovali i pokušavali se verbalno suprotstaviti nasilnom ponašanju. U ovom trenutku događa se premlaćivanje Srba kod tehničke škole u Zubinom Potoku, upadi u kuće. Kada ne pronađu onoga koga su htjeli uhititi, sve po kući lome”, rekao je.

“Mi ćemo se boriti sačuvati mir i stabilnost, ali bit ćemo u potpunosti spremni da u najkraćem, mogućem roku zaštitimo svoj narod. Ono što vam garantiram, ako dođe do ekslaacije sukoba i daljnjih napada na sprski narod sve što mogu da vam kažem: Srbija će pobijediti.”, rekao je na kraju, prenosi N1.

11:00 – Dok je u tijeku pucnjava na sjeveru Kosova, premijer države se sastao s veleposlanicom Hrvatske Marijom Kapitanović:.

10:50 – Pucnjava i dalje traje, kosovski službenici pokušavaju probiti  četvrtu barikadu.

10:48 – Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je izvanrednu konferenciju za novinare vezano uz događaje na Kosovu. S njim su u parlament došli i ministar policije Nebojša Stefanović i direktor Ureda za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

10:32 – Korisnici Twittera javljaju kako je broj ozljeđenih policajaca porastao na četiri, dok je 30 osoba uhićeno zbog sumnje na sudjelovanje u organiziranom kriminalu. Akcija se proširila i na Drenice

10: 15 – Premijer Kosova pozvao je građane da održe mir i poštuju zakone.

10:06 – “Upad specijalnih jedinica ROSU i uhićenje Srba predstavlja provokaciju i jasno pokazuje frustraciju političara u Prištini nakon jučerašnjeg govora predsjednika Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije”, izjavio je srpski ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić za Prvu TV.

“Moramo pokazati smirenost, ali i odlučnost”, rekao je Ružić.

Također je istaknuo da to što je Vučić rekao da “nećemo dozvoliti više nikada da se dogodi bilo kakav pogron ili novi Bljesak ili Oluja “poruka koja nije pucanje prazne puške”, piše Novosti.rs

10:01 -KFOR je jutros potvrdio da je u tijeku operacija kosovske policije koja se po nalogu Tužiteljstva u Prištini odvija na cijelom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na sjeveru pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

“Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal”, rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso. “Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom”, kaže Graso.

On je prokomentirao i stav srpskih službenika da KFOR treba učiniti nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

“O tome je i ranije diskutirano, mi se ne miješamo u akcije policije, dok ne zatraže da interveniramo”, rekao je Graso.

09:50 – U selu Varage kod ugostiteljskog objekta “Radič Polje” pripadnici ROSU napravili su veliku štetu na privatnim automobilima. Prema riječima svjedoka, specijalci su kundacima razbijali vjetrobranska stakla na vozilima i stakla na ugostiteljskim objektima.

9:49 – Glavni direktor na Neovisnom institutu za političke i medijske znanosti Gurakuç Kuçi objavio je na svom Twitter profilu da se tzv. zaštitari mosta miješaju s civilima kako bi pobjegli policiji.

9:44 – Albanska strana napala građanina Rusije, izvještava na Twitteru SrbNews

09:39 – Srbija je naredila svojim jedinicam da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene dijelove Kosova, javlja AP.

09:35 – Dvoje Srba zadobilo je ozljede  u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli selo Donje Varage u toj općini, potvrdio je Tanjugu policijski službenik s lica mjesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 . Jedna osoba, I.M, je uhićena.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmjene vatre između nepoznatih lica i specijalnih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

Nakon toga je ondje došlo  15 oklopnih vozila ROSU i FIT, koji su se rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem i srušili jednu improviziranu manju barikadu, koju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.

Pipadnici ROSU idu pješice magistralnim putem i pucaju i dalje sa obje strane i bacaju šok bombe.

Narod je uplašen, a lokalna škola i dom namjeravaju da obustave rad, rekao je Tanjugu taj policijski službenik.

9:32 –  “Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na sjeveru KiM i da se isprovocira oružana reakcija Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uvjeti opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije“, rekao je Drecun na RTS povodom akcije ROSU na sjever KiM.

On je istaknuo da je bitno sačuvati jedinstvo Srba i pozvao na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.

“Iako smo očekivali takvu akciju Prištine očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zasjeda Skupština Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rješavati mirnim putem, da treba nastaviti dijalog i da treba stvoriti uvjete za povijesnu pomirenje između Srba i Albanaca. Na našu poruku mira oni odgovaraju porukom rata”, navodi predsjednik skupštinskog Odbora za KiM.

09:28 – Specijalne jedinice ROSU uhitile su do 8.30 sati 13 Srba

09:25 –  Most koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio je KFOR zatvorio za promet, prenose mediji. Svo vrijeme u Sjevernoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadljetao grad. Građani koji su se u prvi mah jutros uznemireni okupili na Trgu kneza Lazara u centru Mitrovice u međuvremenu su se razišli.

09:22 – Pripadnici ROSU jedinica probili su i drugu blokadu u mjestu Varage, ali su se Srbi organizirali i postavili novu. Na okupljene građane pripadnici Rosu ispalili suzavac i šok bombe.

09:06 – U Zubinom Potoku su čuju pucnji. Specijalci ROSU bacaju šok bombe, dok su svi prilazni putevi blokirani, javljaju Novosti.rs.

8.55 – Kosovski premijer Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage izvele operaciju uhićenja u općinama na sjeveru Kosova i istakao kako je riječ o “operaciji protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala”. Stanovnike je pozvao da ostanu mirni.

8.50 – Kako piše Kurir, naoružani specijalci napadaju Srbe na ulazu u Zubin Potok i pokušavaju ući u mjesto.

“Ekstremisti napadaju nenaoružane Srbe. Situacija je krajnje ozbiljna i dramatična”, kaže  predstavnik srpske vlade Marko Đurić.

8.45 – Prema izvorima Tanjuga, specijalci ROSU do 8.30 uhitili 13 Srba pripadnika Kosovske policije. Sirene za uzbunu još uvijek traju, a na društvenim mrežama se pojavljuju i snimke istih.

 

Embedded video

Milos Peric@MilosPeric1244

Sirene za uzbunu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

74 people are talking about this

8.30 – Kosovska policije priopćila je kako je jutrošnjoj akciji prethodila višemjesečna istraga i dodala:

– Istraga je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih ljudi u organizaciju kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim djelima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita itd. Usprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući uhićenja i kontroliranje nekih lokacija.

8.26 – Obuzdajte Prištinu, nećemo dopustiti etničko čišćenje na Kosovu, poručio je Aleksandar Vučić zapadu.

8.24 – Srbija je obavijestila međunarodne predstavnike kako će, ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, oštro reagirati: – Nema sumnje kakva će reakcija biti tijekom dana, poručili su.

8.00– Mediji na albanskom jeziku navode  pak kako je uhićeno nekoliko desetaka ljudi te da su među njima i oni osumnjičeni za umiješanost u ubojstvo političara Olivera Ivanovića kao i ubojstvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javio je RTS.

Direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić smatra kako je cilj ROSU-a zastrašiti i izazvati paniku na sjeveru Kosova. – Jutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sjever Kosova, na teritorij sve četiri općine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz uhićenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsjednik prethodnih dana.

Oni žele stvoriti nemoguću klimu za Srbe na Kosovu, rekao je Đurić i dodao: – Danima smo upozoravali da se priprema ovakav scenarij. U znak prosvjeda zbog najnovijih akcija prištinskih snaga, velik broj ljudi okuplja se na trgu u Kosovskoj Mitrovici, kod spomenika knezu Lazaru. Srbija je pokrenula i, kako navode, intenzivne diplomatske aktivnosti.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI

Facebook Comments

Loading...
DIJELI