KALIFORNIJA: Dopuštena prodaja marihuane u rekreativne svrhe

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Kalifornija je postala sedma američka država u kojima je zakonom dopušteno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe

Prve prodavaonice u Kaliforniji u ponedjeljak su započele s prodajom marihuane za rekreativne svrhe, čime je ona postala najveća američka savezna država u kojoj je od ove godine dozvoljena ta praksa.

Novim kalifornijskim zakonom, izglasanim na referendumu 2016., osobama starijim od 21 godine dopušteno je legalno posjedovanje, transportiranje, nabava, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane te osam grama koncentrirane marihuane.

U skladu s istim zakonom odrasle osobe smiju uzgojiti šest biljaka marihuane po kućanstvu, pod uvjetom da one ne budu izložene na javnom mjestu, a u javnosti također nije dozvoljena ni konzumacija.

Kalifornija je postala sedma američka država, uz Aljasku, Colorado, Oregon, Wisconsin, Massachussets i Washington DC u kojima je zakonom dopušteno korištenje marihuane u rekreacijske svrhe.

No, unatoč donesenoj odluci, najveći kalifornijski gradovi, Los Angeles i San Francisco tek trebaju početi izdavati lokalne dozvole, a dužnosnici Los Angelesa to su najavili za srijedu. S druge strane, od prvog dana nove godine proizvodi od kanabisa legalno se mogu kupiti u gradovima Oaklandu, Berkeleyu, San Joseu, Santa Cruzu, San Diegu te u još nekoliko manjih kalifornijskih gradova.



Naime, da bi se kanabis mogao prodavati u trgovinama u rekreacijske svrhe, njihovi vlasnici moraju ishoditi dozvolu koju izdaje država, no prije svega je potrebno ishoditi lokalnu licencu.

Među sretnicima koji su na vrijeme dobili dozvolu su prodavaonice Torrey Holistics i A Green Alternative (Zelena alternativa) u San Diegu. Kako su za agenciju dpa posvjedočile prodavačice, kupci su prvog dana iskazali popriličan interes, a pojedini su se u ponedjeljak ujutro pred prodajnim centrom počeli okupljati sat vremena prije otvaranja.

U Kaliforniji, u kojoj je prodaja marihuane u medicinske svrhe legalna od 1996. godine, industrija ‘trave’ predstavlja veliki biznis, a daljnjem rastu tog tržišta zasigurno će doprinjeti i novi zakoni.

Pritom, procjenjuje se da kalifornijsko tržište vrijedi 1,6 milijarda dolara te da bi mu vrijednost do 2020. mogla narasti na 6,4 milijarde.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI