KAKVA PLJUSKA KUJUNDŽIĆU! Stigao dokaz koji će ga uzdrmati

Screenshot

Čini se kako se ministar zdravstva Milan Kujundžić sve teže snalazi kako sam sa sobom, tako i s funkcijom koju obnaša. A da mu uistinu treba što prije nabaviti kompas, svjedoči njegov odgovor novinarima koji su ga pitali zašto ne provodi reforme, na što je ovaj uzvario da odu okulisti.

Međutim, nakon izvještaja o nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama u Hrvatskoj koji su osvanuli na stranicama Europske komisije, može se steći dojam da je ipak Kujundžić taj koji će morati posjetiti okulistu, jer na ovim se stranicama navodi kako se reforme često najavljuju, a rijetko provode, a kada se i provode tada je to sporo i nejednako. Ukratko, Europa nam je rekla sve ono što narod ionako znade bez da ode okulistu, jer i da krenemo na preglede pitanje je bi li u Kujundžićevom mandatu uopće i stigli doći na red s obzirom na liste čekanja.

Inače, tematsko izvješće o nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama u našoj zemlji za ovu godinu koje potpisuje Paul Stubbs s Ekonomskog instituta te kolega mu s Pravnog fakulteta Siniša Zrinščak ukazuje na to da imamo i više no dovoljno razloga za zabrinutost. Prema izvješću, reforme zdravstva provode se sporo i nejednako, a prema riječima autora zdravstveni sustav u Hrvatskoj bazira se na osiguranju koje pruža zaštitu i nezaposlenom stanovništvu, što nas vodi ka tome da nam je sustav univerzalan.

Obavezno osiguranje nadopunjuje se neobaveznim dopunskim koje je dostupno za 70 kuna na mjesec, neovisno o dobi i zdravstvenom stanju, a preko 60 posto građana naše zemlje nema takvo dodatno osiguranje čime se izbjegava participacija u troškovima posjete liječniku i kupovine lijekova. Više je onih koji imaju veća primanja, a koji uplaćuju dopunsko zdravstveno, a uz doprinose koje prikuplja HZZO država uplaćuje i doprinose za one koji su istih oslobođeni, a ti su prinosi niži od propisanih pa sustav stvara povećani deficit koji iznosi preko milijardu eura.

Ujedno, Hrvatska spada u europske zemlje koje najmanje izdvajaju za zdravstvo, a lijekovi koji nisu na popisu službenih generičkih lijekova su skupi, manjka medicinskog osoblja, u četiri županije fali liječnika obiteljske medicine, a na nacionalnoj razini bilježi se manjak ginekologa i pedijatara. Nekim skupinama pristup zdravstvenoj zaštiti može biti ograničen, uglavnom su to osobe s niskim primanjima i niskom razinom obrazovanja. Ujedno, po njima i reforma zdravstva ne funkcionira dobro, a zdravstvena politika trebala bi po njima pratiti i socijalnu, no to kod nas nije slučaj.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI