KAKVA KOMEDIJA: Einsteinove teorije su laž, a Ganeša je dokaz da smo estetsku kirurgiju radili prije 3000 godina

twitter

Ja sam najveći fizičar na svijetu i ako je 20. stoljeće bilo stoljeće Alberta Einsteina, sada dolazi moje vrijeme i ovo stoljeće bit će moje”, ‘skromno’ je izjavio na tradicionalnom godišnjem skupu indijskih znanstvenika Indian Science Congress u Mumbaiju 42-godišnji Australac indijskog podrijetla Kannan Jegathala Krishnan sa Sveučilišta u Melbourneu. Doduše, rekao je kako će se to tek vidjeti za koju godinu, ali svakako da će on obilježiti 21. stoljeće.

On s indignacijom potpuno odbacuje tri najveće znanstvene teorije kao one koje više ne drže vodu: Einsteinovu teoriju relativnosti, teoriju gravitacije Isaaca Newtona i teoriju crnih rupa Stephena Hawkinga. Dodaje kako ima vlastitu teoriju o nastanku svemira s kojom će uskoro zadivjeti svijet.

No, na indijskom skupu znanstvenika, već 106. po redu, bilo je i drugih zanimljivosti, pa i bizarnosti koje su izazvale potrese i rasprave unutar tamošnje mnogoljudne znanstvene zajednice. Na skupu su se čule i mnoge bizarne stvari koje sa znanošću nemaju veze, ali zato mnogim pričama iz hinduske mitologije žele pridati znanstvene “prerogative”.

No, tome se nije za čuditi jer takav pristup podržava i vladajuća hinduska nacionalistička stranka Bharatiya Janata premijera Narendre Modija. Zato je Kannan Krishnan već najavio da će, kada u ropotarnicu odu Newton, Einstein i Hawking, svoju teoriju nazvati “Valovima Modija”.



Premijer Modi tako je dao doprinos, rekavši kako se u Indiji još u razdoblju vedskih tekstova (1750. do 500. godina p. n.e) može naći potvrda da je rađena estetska kirurgija. Naime, bog mudrosti i blagostanja Ganeša imao je glavu slona, što je premijer Modi objasnio “plastičnom kirurgijom”.

Uz to, napomenuo je kako su Indijci izmislili 20 oštrih i 101 tupi kirurški instrument. No, ni tu nisu stali. Hindusi su, kaže, napravili i prvi avion, Shivkar Bapuji Talpade, osam godina prije braće Wright, a kao primjer uzima i boga Ravana, koji je prema predaji imao 24 tipa zrakoplova, pa sad kada nam je propao posao s izraelskim F-16, možda da se javimo bogu Ravanu za neki iz njegove eskadrile.

Dobar dio indijske znanstvene javnosti napao je takav pristup znanosti, nazvavši ga šarlatanstvom, a ekonomist Kaushik Basu kazao kako je “za razvoj zemlje važno da se ljudi danas posvete matematici, znanosti i književnosti, a ne da pričaju kako su njihovi preci prije 5000 godina znali matematiku i književnost”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI