Kakva gadna obmana! Pročitajte da ne biste nasjeli

screenshot

Kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, problema po svemu sudeći ima s obe strane. I kod onih koji svoju nekretninu daju u najam, ali i kod onih koji istu iznajmljuju. O problemima iznajmljivača stanova progovorila je za Glas Slavonije čitateljica Marija koja je lani iznajmila svoj dvosobni stan u naselju LJ. Posavskog bračnom paru s troje djece. S jednim od supružnika potpisala je ugovor o najmu, a podstanare pak uredno prijavila te platila porez sedam mjeseci unaprijed. Ipak, na koncu su je prevarili ljudi koji već duže na osječkom području žive besplatno na tuđi račun.

”Na oglas mi se javio pristojan čovjek, dobro odjeven, kao i njegova supruga i troje djece. Pitali su mogu li se odmah useliti, jer imaju neugodnu situaciju – bivši ih najmodavac tjera iz kuće gdje su podstanari bez otkaznog roka, jer je kuću prodao. Prihvatio je stanarinu od 1000 kuna mjesečno, i to da mora dati novac za dva mjeseca unaprijed. Inzistirao je da “ovaj put” svakako sklopimo ugovor u kojemu je otkazni rok čak 60 dana kako bi se osigurao da ponovno na završi na cesti s malom djecom. Ugovor smo i potpisali kod javnog bilježnika. Tražio je prijavu u MUP-u, i to sam učinila, a paralelno sam otišla i u Poreznu upravu i uplatila obvezu za idućih sedam mjeseci. Na dan useljenja tražio je i očitanje svih brojila kako bi se osigurao da ne mora platiti ono što nije potrošio. Kada se useljavao, pružio mi je 2000 kuna, ali je dodao kako mu je to, eto, sve do 20. u mjesecu, dok mu ne sjedne plaća. Pogledala sam tu malu djecu, bilo je mjesec dana uoči Božića, nisu imali svoju kuhinju, pa sam mu 1000 vratila i rekla neka bolje za taj novac opremi stan, a meni stanarinu za sljedeći mjesec uplati 20. Bio je jako zahvalan”, prepričala je Marija, koja svoj novac 20. u mjesecu nije dočekala. Pristala je pričekati jer su bili blagdani, a ona i sama ima malu djecu. No, kada su prošli blagdani njezin stanar i dalje se izvlačio od uplate.

”Onda sam provjerila kakva je situacija s plaćanjem režija i ostala šokirana – od sredine studenoga do kraja siječnja nisu uplatili ni jednu jedinu lipu za struju, vodu, plin i odvoz smeća! Natezanje oko plaćanja se nastavilo i konačno sam krajem veljače shvatila da sam prevarena. Angažirala sam odvjetnika, te sam im službeno poslala otkaz ugovora. I potom čekala da istekne rok od 60 dana, moleći Boga da nakon isteka tog roka oni mirnim putem iziđu iz stana. Na kraju su, 15. travnja, i otišli. Ali ostali su mi dužni 6000 kuna za stanarinu i režijske troškove, od čega je samo dug za plin bio 2800 kuna! Kada mi je sjela plaća u travnju, cijelu sam ju dala da platim njihovo “prezimljavanje” o mome trošku, a u džepu mi je za moje potrebe i moju obitelju do sljedeće plaće ostalo 50 kuna!”, prepričala je čitateljica, koja je kasnije saznala da nije jedina žrtva ovakvog oblika prijevare, a u nezavidnoj situaciji našla se između ostaloga i zbog neinformiranosti. Naime, ugovor koji je s najmoprimcima potpisala kod javnog bilježnika nema nikakvu snagu, jer nije prošao postupak solemnizacije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI