Kako su Božinović i Šeks postali dva oka u Plenkovićevoj glavi?!

Zarko Basic/PIXSELL

Kako može čovjek koji je 1990. govorio da HDZ treba zabraniti, a Tuđmana uhititi biti osoba od Plenkovićeva najvećeg povjerenja, ogorčeno se ovih dana pitao jedan pripadnik stare stranačke garde. Kako je moguće da čovjek koji završi Obranu i zaštitu i bude šef kabineta Stipi Mesiću danas bude jedan od glavnih kreatora HDZ-ove politike. Kako je uopće moguće da Božinović, kao i Šeks budu najvažniji politički oslonac aktualnom premijeru, te hoće li se to, na koncu, Plenkoviću vratiti kao bumerang, pogotovo u kontekstu rušenja Mosta i dalekosežnih i nesagledivih posljedica, koje taj čin može imati u bližoj i daljoj budućnosti

Nakon što su se ovih dana u medijima raspisali o tome tko su glavni arhitekti Mostova izbacivanja iz Vlade, na koncu je isplivalo nekoliko imena predvođenih Davorom Božinovićem, premijerovim šefom kabineta i čovjekom od njegova najvećeg povjerenja, te Vladimirom Šeksom – Plenkovićevim političkim mentorom i savjetnikom, koji je svojedobno prvi najavio Karamarkov pad i Plenkovićev dolazak na čelo stranke. Naime do mišljenja spomenutog dvojca premijer Plenković najviše drži, pa se mnogi u stranci u čudu pitaju kako je to uopće moguće. Kako je moguće da čovjek koji je 1990. govorio kako HDZ treba zabraniti a Tuđmana uhititi, postane osoba od Plenkovićeva najvećeg povjerenja, ogorčeno se ovih dana pitaju pojedini pripadnici stare i vjerne stranačke garde. Kako je moguće da čovjek koji završi Obranu i zaštitu i bude šef kabineta Stipi Mesiću danas bude jedan od glavnih kreatora HDZ-ove politike. Kako je uopće moguće da Božinović i Šeks budu najvažniji politički oslonac aktualnom premijeru, te hoće li se to, na koncu Plenkoviću vratiti kao bumerang, pogotovo u kontekstu rušenja Mosta i dalekosežnih i nesagledivih posljedica, koje taj čin može imati u bližoj i daljoj budućnosti.
Što se pak, Davora Božinovića, Plenkovićeva šefa kabineta tiče, njemu mnogi u stranci zamjeraju da je za Hrvatsku učinio upitne stvari tijekom pregovora o razgraničenju s Crnom Gorom na Prevlaci, te kao ministar obrane u sukcesiji vojne imovine. Školski jedrenjak Jadran, dragulj Mediterana i ponos hrvatske mornarice, još uvijek je u posjedu Crne Gore. Dijelom i zbog njegovih ozbiljnih propusta, pisali su svojedobno neki mediji.

Božinovića Jadranka Kosor primila u HDZ 2011.godine

Božinović je rođen 27. prosinca 1961. u Puli, a podrijetlom je iz Boke Kotorske. Otac mu je bio kapetan fregate u Ratnoj mornarici bivše vojske, a oba roditelja pokopana su u Crnoj Gori. Božinović je bio i šef kabineta Stipi Mesiću, bivšem predsjedniku Hrvatske oko kojega su, kako su pisali mediji, bili samo KOS-ovci i Udbaši (od Agotića, Perkovića i drugih…) i to u vrijeme kada su iz Ureda predsjednika tajni državni dokumenti odlazili u Haag.
Božinović se u HDZ učlanio 2011. godine na prijedlog Jadranke Kosor kada je stranci pristupilo još desetak osoba iz javnog života, među kojima i bivši kao i sadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko i Andrej Plenković. U Vladi premijerke Kosor bio je ministar obrane. Bili su bliski prijatelji i suradnici te se njegov ulazak u HDZ tumačio kao podrška i prijateljska gesta što je i osobno u nastupnom govoru nekoliko puta istaknuo. Tada je kazao da je član HDZ-a bio 1990. godine, ali nije pojašnjavao kada je i zašto istupio. Na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine bio je nositelj HDZ-ove liste u 8. izbornoj jedinici i osvojio je skromnih 12,15 posto glasova, odnosno samo dva saborska mandata. Najlošije u povijesti HDZ-a.
Na parlamentarnim izborima 2015. nije ušao u Sabor. U razgovoru za Nacional rekao je da Karamarko i on jednostavno nisu politički “kliknuli”. Na ponovljenim parlamentarnim izborima u rujnu prošle godine nalazio se na petom mjestu izborne liste u Prvoj izbornoj jedinici, iza Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića, Darinka Kosora i Željka Reinera. Osvojio je skromnih 475 glasova.

Najveća greška je ona koja se ponavlja

A upravo od tih ponovljenih parlamentarnih izbora šira javnost je puno očekivala te je s oprezom i nadom dočekala zadnje promjene na čelu HDZ-a. Povijesne zasluge za stvaranje države, u neugodnim a često i neprimjerenim situacijama HDZ-u su bile dovoljan alibi. Tom neupitnom zaslugom se moglo opravdati sve – od lopovluka svih razina do lošeg kadroviranja i stvaranja beznađa. Argumentiranoj raspravi u našoj politici do sada nikada nije bilo mjesta. Međutim, propitkivanja ima sve više i sve ih je teže ignorirati, a na neka od važnih tema vjerojatno bi se mogao i očitovati i gospodin Božinović.
Primjerice, takva jedna važna tema koja je gurnuta na društvenu marginu zaslugom političkih elita je i arbitražni postupak sa Slovenijom. Samo zahvaljujući slovenskoj bahatosti upakiranoj u nemoralne izvansudske igre dobili smo priliku za izlazak iz tog pogubnog sudskog postupka. A je li našim jednostranim izlaskom iz arbitraže sve završeno? Temeljno pitanje je tko nas je uopće gurnuo u taj loše pripremljen i potpuno nepotreban sudski postupak koji je odgovarao Sloveniji. U mandatu Jadranke Kosor pamtimo susrete “iznenadne ljubavi” Pahora i Kosor. Sve je prštalo hvalospjevima. Iza svega je stajalo slovensko zadovoljstvo da su uspjeli Hrvatsku gurnuti u “ralje” suda jer su imali unaprijed pripremljen plan izvansudskih igara što je kasnije potvrđeno obavještajnim podacima.
Slovenci su godinama tražili “slabu kariku” u Hrvatskoj. I vjerojatno su je našli u tadašnjem djelatniku ministarstva vanjskih poslova u mandatu Jadranke Kosor, Davoru Ivi Stieru. On je, po mišljenju mnogih, vođen mentorom Davorom Božinovićem ‘pripremio’ Slovencima na pladnju arbitražu. Naime, Slovenci su, po mišljenju upućenih, iskoristili činjenicu da je majka supruge gospodina Stiera Slovenka, djevojačkog prezimena Pahor. Sve ostalo je vješto upakirano u naše europske potrebe.
I na kraju, gle čuda. Najnovija promjena na čelu HDZ-a u sam vrh stranke dovodi eurodvojac Božinović-Stier. Božinović, profesor obrane i zaštite, a Stier, klasično obrađeni „tvrdo kršćanski“, nacionalno definirani, pristojno obrazovani povratnik iz dijaspore. Privid primjera povijesne pomirenosti sinova ustaša i partizana.



Nazovi Šeksa radi političkog smaknuća

A kada se svemu tome pridoda još jedno ime u krugu Plenkovićevih najbližih suradnika i savjetnika – ime besmrtnog HDZ-ova patrijarha Vladimira Vlade Šeksa onda se postavlja sasvim opravdano pitanje može li Andrej Plenković u konačnici postati žrtva njihovih silnih političkih ambicija, pogotovo ako se zna da su, prije svega Šeks i Božinović do sada politički nadživjeli sve svoje šefove i nadređene. Primjerice, kada je Vladimir Šeks, gostujući 14. veljače prošle godine u emisiji “Nedjeljom u dva” kod Aleksandra Stankovića na pitanje kakvi su njegovi odnosi s tadašnjim predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom odgovorio – ”Moji odnosi s Karamarkom su ledeni, nikakvi, on misli da sam na čelu stožera koji priprema njegovo rušenje” – malo tko je u tom trenutku pomislio da će Karamarko, samo nekoliko mjeseci kasnije biti politički mrtvac, a da će Vladimir Šeks doživjeti svoju punu političku reanimaciju. A još manje su mogli povjerovati da će politički mrtvac, što je Šeks u tom trenutku uistinu i bio, nakon što ga je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović najurila iz svog Ureda zbog poznate afere s pomilovanjima, još jednom politički uskrsnuti i doista biti na čelu neformalnog stožera za rušenje Tomislava Karamarka. Jedino je Karamarko u tom trenutku shvatio ledenu poruku koju mu je s TV ekrana odaslao besmrtni Vladimir Šeks i sigurno mu se zaledila krv u žilama. Karamarko je dobro znao da je Šeks, bez sumnje, najosvetoljubiviji hrvatski političar, te da će one koji su mu, prema njegovu mišljenju, nanijeli nepravdu – proganjati do iznemoglosti, sve dok im se ne osveti.
Znao je Karamarko koja je bila uloga Vladimira Šeks u progonu Ive Sanadera, jer Šeks, nikada nije mogao oprostiti bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, što je na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, umjesto njega, postavio svog prijatelja Luku Bebića. Dobro je zapamtio Karamarko i Šeksov mali prst koji je vrtio oko glave bivšeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, pokazujući mu koliku će mu kaznu odrezati sudac Turudić u poznatom slučaju “Reflektori”, ukoliko ne počne teretiti Ivu Sanadera.

Tuđman mu nije vjerovao

Danas je Šeks, uz Davora Božinovića najvažniji Plenkovićev savjetnik. On je postao i pročelnikom – koordinatorom Savjetodavnog vijeća HDZ-a. Dakle, on je, prema mišljenju relevantnih analitičara, uspio ono što je Karamarko uporno obećavao, a nikad nije proveo: formirati službeno savjetodavno stranačko tijelo, savjetnički tim šefa stranke, neku vrstu vijeća mudraca iliti klub seniora koji, možda neće imati veliku važnost u dnevnoj operativi, ali čiji utjecaj nikako ne treba podcijeniti, jer će poznata i priznata imena davati jasan politički alibi i težinu Plenkovićevoj vladavini i njemu samome u prvom redu unutar same stranke. Iza svake važne Plenkovićeve odluke nesumnjivo stoji Šeksova dobro odrađena ekspertna analiza.
Danas se nakon svega mnogi pitaju hoće li Šeks, kojem Tuđman nikada nije vjerovao, i koji je iza sebe ostavio političke mrtvace, Sanadera, Kosoricu i Karamarka, politički nadživjeti i Andreja Plenkovića? Slično pitanje može se postaviti i u slučaju Davora Božinovića. Jer njih dvojica postali su dva oka u Plenkovićevoj glavi, što, poučeni prethodnim povijesnim iskustvima u konačnici ne sluti na dobro.

Vesna Pusić bila je velika Božinovićeva zagovornica

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u veljači 2004. imenovao je Božinovića novim predstojnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Koordinirao je savjetničku ekipu i vodio Mesićeve protokolarne obveze. Veliki zagovornik Davora Božinovića bila je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Godinu dana kasnije (2005.) imenovan je veleposlanikom Republike Hrvatske u svojstvu šefa Misije RH pri NATO-u u Bruxellesu.
Za vrijeme Vlade Jadranke Kosor s mjesta državnoga tajnika za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija otišao je za posebnog izaslanika predsjednice Vlade RH za jugoistočnu Europu. A krajem 2010. predsjednica Vlade Jadranka Kosor Božinovića je odabrala za novoga ministra obrane.

S 26 godina postao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu ondašnje države

Božinović je 1987., sa 26 godina postao savjetnik(?!) u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu, ondašnje SR Hrvatske! Nikom ne treba previše objašnjavati tko se u komunističkoj Jugoslaviji zapošljavao u Sekretarijatu za narodnu obranu, i to kao savjetnik. Tko je sve morao okaditi takvo imenovanje i s kakvim je preporukama kandidat morao doći da bi primirisao poslu u Sekretarijatu za narodnu obranu ili vojnim službama, pitali su se neki mediji. Za takav domet nije dovoljno samo znati engleski i bugarski jezik(?), biti primljen u SKJ kao mladi poletarac te u punom profilu biti provučen kroz partijski regrutni centar na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – to je pripadalo samo odabranima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI