Kako su Amerikanci od 2013. slali oružje iz BiH u Siriju

0
335

U izvještaju se navodi da su SAD bazu u Njemačkoj koristile za transport naoružanja pobunjenicima bez znanja njemačkih vlasti

Američka vojna baza u jugozapadnoj Njemačkoj korištena je kao transportna točka za pošiljke naoružanja sirijskim pobunjenicima još od 2013 .godine, pišu njemački mediji.

U ovim medijskim izvještajima navodi se da su privatnici pri američkoj vojsci kupovali oružje uglavnom u zemljama istočne Europe. Riječ je o oružju ruskog dizajna koje je bilo vrijedno više stotina milijuna dolara, a napravljeno je u tvornicama Bosne i Hercegovine, Srbije, Kazahstana i Češke.

Loading...

Ovo oružje zatim je usmjeravano prema američkim zapovjednim centrima u Turskoj i Jordanu. Sa tih pozicija oružje je transportirano prema sirijskoj regiji kroz luke u Rumunjskoj i Bugarskoj ili korištenjem američke baze u Njemačkoj kao transportne točke, navodi se u izvještaju.

Riječ je o programu naoružavanja sirijskih pobunjenika na sjeveru ove zemlje što je bio plan Odjela za odbranu SAD-a. Sirijski pobunjenici naoružavani su za borbu protiv ISIS-a u Raqqi.

U izvještaju se navodi da su SAD bazu u Njemačkoj koristile za transport naoružanja pobunjenicima bez znanja njemačkih vlasti, zbog čega su prekršeni zakoni ove zemlje.

Podaci u ovom medijskom izvještaju prikupljeni su uvidom u mailove američke vojske, zatim kroz intervjuje sa “zviždačima”, te kroz službene dokumente i baze podataka SAD-a.

U službenom priopćenju SAD su negirale korištenje baze u Njemačkoj za naoružavanje sirijskih pobunjenika.