Kajtazi: ‘Zalažem se za jednu komemoraciju u Jasenovcu, nažalost biti će ih dvije’

screebshot

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izjavio je u subotu u Lipovljanima kako se zalaže da ove godine bude jedna zajednička komemoracija u Jasenovcu dodajući međutim kako će, po njegovim spoznajama, i ove godine biti dvije.

“Ja sam za jednu komemoraciju, ali moje osobno mišljenje i spoznaje koje imam ukazuju da će i ove godine biti dvije jer nisu ispunjeni uvjeti koje smo postavili. Ja ću biti na obje iako mi Romi svoje žrtve u jasenovačkom logoru svake godine komemoriramo 2. kolovoza”, rekao je Kajtazi Hini u Lipovljanima, upitan o izjavi premijera Andreja Plenkovića kako se o zajedničkoj komemoraciji razgovara sa Savezom antifašističkih boraca, židovskom zajednicom, Srbima i Romima.

Plenković je ranije u subotu na novinarsko pitanje hoće li primiti predstavnike Saveza antifašističkih boraca, a vezano uz moguću zajedničku komemoraciju u Jasenovcu, potvrdio kako su već razgovarali . “Smatramo da je potrebno imati jednu i jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu. Pozivi su poslani, ona će se održati sredinom travnja, a mi ćemo tamo naravno biti. Razgovaramo sa SABA-om i predstavnicima židovske zajednice, Srba i Roma. Bilo bi jako dobro da bude zajednička komemoracija. To bi bili važni iskoraci i za pitanje sjećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu”, rekao je Plenković.

Kajtazi, koji u Saboru predstavlja i ukrajinsku manjinu, u subotu je boravio u Lipovljanima na obilježavanju Dana Tarasa Ševčenka. Pjesme tog velikog pjesnika Ukrajine recitirali su studenti Katedre za ukrajinski jezik zagrebačkog Filozofskog fakulteta dok je o njegovu stvaralaštvu govorio prorektor lyovskog Univerziteta iz Ukrajine Jaroslav Garsin.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI