Kajtazi kaže kako u Međimurju ne postoji problem Roma

Screenshot/HRT

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi na prozivke da ga je kupio Milan Bandić u svoj klub zastupnika odgovara u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva: ‘Bandić je meni ponudio projekt memorijalnog centra za Rome. Ako je borba za romsku zajednicu znak da me Bandić kupio, onda me je kupio. Neka me i drugi kupe’.

Na svoj način je opisao i situaciju u Međimurju, koja je eskalirala nakon prosvjeda protiv Roma u Pribislavcu.

Govorio je o tome kako se nosi sa šovinističkim napadima i s kojim je saborskim zastupnicima imao takva iskustva.

Kazao je i da u Međimurju ne postoji problem Roma. Može postojati samo problem kod ljudi, naglašava i napominje da nikako ne želi dopustiti generaliziranja te smatra da se za pojedine probleme treba prozivati određena osoba, a ne cijela zajednica.

– Od 22 nacionalne manjine samo romska zajednica ima nekoliko strateških dokumenata. To je samo mrtvo slovo na papiru, istaknuo je Kajtazi.



– U Međimurju je najveći problem to što jedinica lokalne samouprave ništa ne čine. Nema ni akcijskih planova, a u skladu s tim niti financijskih sredstava. Na koji način će se onda rješavati problemi romske zajednice, ako ne postoje sredstva i planovi, upitao je Kajtazi.

Rekao je i da je u dvije godine u Međimurskoj županiji bio barem 300 puta. “S načelnicom sam nekoliko puta razgovarao i tražili smo rješenje. Svaki puta mi se žalila na svoga zamjenika, da ne može izaći na kraj s njim. Takav je bio i župan. Oni koji stvaraju problem zapravo zajedno organiziraju prosvjed”, izjavio je Kajtazi.

Kazao je i da radikalna desnica neće rješavati problem romske zajednice te da ni župan ni načelnica nemaju političke volje za rješavanje pitanja romske zajednice. Rekao je da Romi na tom prostoru nisu od jučer, već barem 100 godina.

Kajtazi tvrdi da su godinama svi žmirili u vezi s romskim problemima i nisu ništa rješavali. Stalno su govorili da je to tradicija Roma da se na takav način živi. Nije bitno je li tada u pitanju bilo stanovanje, obrazovanje, zapošljavanje itd. Sve je to začarani krug i jedno bez drugog ne ide. Jedini pravi put je sustavno rješavanje problema. Upravo tako mi zadnjih nekoliko godina i radimo, kazao je.

Objašnjavao je i kako je zamišljeno prema kurikulumu predškolsko obrazovanje, ali i osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko.

Izdvojio je Dinka Burića kao gradonačelnika koji može biti primjer drugima u vezi s rješavanjem brojnih pitanja važnih za romsku zajednicu.
 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI