KAD MISLITE DA SMO NAJGORI, UVIJEK POSTOJI BIH: Izbori pred vratima, Dodik ruši rekorde u lažnim obećanjima

Bhrt.ba

Opći izbori u BIH su pred vratima, a nedjeljni izlazak na birališta prožet je brojnim enigmama. Kompleksan izborni sustav samo je fasada bizarnoj kampanji u kojoj mnogi otvoreno govore o korupciji, uhljebljivanju i klijentelizmu.

Bošnjaci ne vjeruju u ‘hrvatske teorije zavjere’ o Komšiću

Birat će se izravno članovi Predsjedništva BIH, zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta BiH i delegati u Republici Srpskoj dok se neizravno odabiru delegati u Federaciji BIH. RS tako bira zastupnika u jednodomnom entitetskom parlamentu, predsjednika i dopredsjednike entiteta. Federacija bira zastupnike u Zastupničkom domu entitetskog parlamenta i u skupštinama deset županija, a zatim se iz reda zastupnika izabranih u županijske skupštine biraju delegati u entitetski Dom naroda (gornji dom parlamenta Federacije BiH). U tom se domu pak posredno biraju predsjednik i dva dopredsjednika FBiH, a oni imenuju mandatara za sastav entitetske vlade i ministre. U federalnom Domu naroda neizravno se bira po pet hrvatskih i bošnjačkih delegata za Dom naroda parlamenta BiH.

I to je isto tako samo naličje priče. Pošto u dubini predstavnike konstitutivnih naroda nerijetko biraju druge narodnosti pa hrvatskog predstavnika izabiru Bošnjaci. Ili barem tako smatraju bosanski i hercegovački Hrvati, jer Bošnjaci takve teze smatraju ‘teorijama zavjere’. Isto tako se upozorava i na nesrazmjer omjera stanovnika i delegatskih mjesta po županijama. Bošnjaci uzvraćaju da je sve u potpunosti po pravilima i da nitko nije oštećen, a odabir Željka Komšića smatraju legitimnim hrvatskim izborom u kojem muslimani nemaju nikakvog utjecaja. Kampanja je pak priča za sebe – obećanja iz dana u dan pršte na sve strane, a evaluacija obećanog s prošlih izbora ukazuje da se ispunilo manje od 10% svega propagiranog.

Dodik poput diktatora



Sada se u izbore uključio i Transparency International čiji ljudi poentiraju kako se u ovoj kampanji ruše svi rekordi kršenja pravila, zlouporabe javnih sredstava i govora mržnje. Glasovi se kupuju najjeftinijim trikovima, političari zloupotrebljavaju javne funkcije na tragikomične načine, a prijetnje postaju uobičajeno političko sredstvo. Milorad Dodik je pak srušio sve rekorde u jeftinom populizmu – u svega 25 dana postavio je temelje za šest novih javnih zgrada, otvorio umjetno jezero, most, tvornicu, novo krilo bolnice i magistralu. A uz to je obećao radnicima tvrtke Gacko da će ostati bez posla ako budu glasali za Vukotu Govedaricu. Takav pristup je normalan pa ga se nisu libili ni ostali politički kandidati.

Javne i lokalne televizije služe kao platforme za partijsko djelovanje. “Ovo je preraslo do abnormalnih proporcija na način da se sada već obilježava ljude, potiče se na agresiju, poziva se na mržnju ne samo protiv političkih suparnika već i protiv aktivista. Stvorena je jedna vrlo neprijateljska atmosfera.” Dodik kao i u svakoj prethodnoj kampanji koristi nacionalističke alate – Republiku Srpsku poziva na autonomiju, pa na priključenje državi matici. Čović pak želi odvojenu regiju nalik RS-u, a Bošnjaci kao protuudar koriste sve moguće taktike da bi narušili ionako krhku snagu hrvatskih političara. BIH će ovim pristupom jako teško u bilo kakve međunarodne integracije i realno je da su i dalje barem desetak godina iza svojih susjeda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI