Josipović češće govori za srpske nego hrvatske medije? ‘Ustašofilija je sve jača, ali snažno sikće i četnička zmija u Srbiji’

Davor Puklavec/PIXSELL

"Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku", smatra bivši hrvatski predsjednik

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović ponovno je govorio za srpske medije, ovoga puta za beogradsku “Politiku“. Osvrnuo se na “sve jaču ustašofiliju u Hrvatskoj”, ali i “četnički zmiju” koja sikće u Srbiji. Hrvatsku i Srbiju proglasio je blizancima te dao svoj sud o “spirali sukoba” među zemljama:

“HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmiri na ustašofiliju, koja je sve izraženija”, izjavio je Josipović u razgovoru za „Politiku”.

Međutim, prema njegovu mišljenju, “snažno sikće i četnička zmija u Srbiji, a povijest je pokazala da su, po pravilu, jedna drugu hrabrile i poticale”.

Dodao je da je uvijek, kada je zasiktala jedna, činila to i druga.

“Uostalom, ako se vratimo u povijest, često su se rame uz rame zajedno borili za račun okupatora… Ali, u Hrvatskoj je oduvijek bio dominantan antifašizam, vjerujem da će tako ostati, uprkos agresivnoj politici koja želi promijeniti povijest, još više, utjecati na budućnost. Nadam se da će i u Srbiji proeuropska i antifašistička politika odnijeti konačnu prevagu”, naglasio je bivši hrvatski predsjednik.



Na pitanje o njegovoj izjavi da je mjera hrvatstva “ne koliko se voli svoja hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija” i je li mislio na državni vrh ili nekoga drugoga, Josipović je rekao:

“Prije svega, mislim na mentalitet koji nameće politička desnica. Da, ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali, moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj”, zaključio je Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI