Jelinić: ‘Afera Hotmail otkrila je golemu količinu laži i prevara, u uređenoj zemlji protagonisti bi završili u zatvoru’

screenshot

Pandžić kaže da je zakon osmišljen kako bi se oni koji su ga pisali osigurali kroz lex Agrokor

Tema HRT-ove emisije “Otvoreno” bila je ostavka Martine Dalić i nagodba vjerovnika Agrokora. Pričalo se također i o budućem ministru gospodarstva i saborskoj većini.

Gosti emisije bili su Marina Šunjerga, novinarka Večernjeg lista, Ivan Pandžić, kolumnist 24 sata, Marko Biočina, kolumnist Jutarnjeg lista i Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala.

Jelinić je rekao da institucije trebaju početi raditi svoj posao te da je Todorić bio protagonist jednog epskog kriminala i ogromne prevare vjerovnika.

“Država je ušla u jedan proces na jednoj toksičnoj razini. Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić uvela je taj proces na krivoj strani zakona, samo je pitanje hoće li se to moći dokazati. Afera Hotmail otkrila je golemu količinu laži i prevara. U jednoj uređenoj zemlji protagonisti toga otišli bi u zatvor u nekoliko dana”, nastavio je Jelinić i dodao kako je politička neodrživost takvog ponašanja došla do svijesti premijeru.

Novinar Nacionala smatra i kako se Hrvatska treba maknuti od ortačkog kapitalizma jer su isti protagonisti sudjelovali u procesu traženja savjetnika za Inu.



Šunjerga je rekla da je Dalić bila osoba koja daje rješenje za sve probleme na gospodarskom polju, od Petrokemije do Uljanika. Dodala je da je premijer u poziciji da preuzme potpunu odgovornost. To Dalić i ponavlja – da je premijer stavio svoj politički ugled na stol, kaže. Dodaje i da se neki sami nude za poziciju ministra gospodarstva, a neki o kojima se raspravlja možda su i izgledni kandidati.

“Vjerovnici su u nagodbi složni te su poslali poruku da nagodba ide dalje. Moramo čekati dok ona ne bude potpisana, a postoji cijeli niz stvari koje se još moraju riješiti, barem što se tiče osporavanje potraživanja. Teza da se rušenjem Dalić nastoji srušiti nagodba ne stoji. Ako je nagodba osmišljena na način da njome upravljaju vjerovnici, odlazak jednog čovjeka koji je dio izvršne vlasti ne bi trebao utjecati”, rekao je Biočina.

Dodao je i kako bi najveća prepreka provedbe nagodbe moglo biti otkriće perioda nastanka zakona: “Skupina koja je radila na zakonu ignorirala je preporuke pravnih stručnjaka, a sada se upravo tu pojavljuju problemi, po mišljenju Visokog trgovačkog suda. Nekvaliteta samog prcesa nastanka cijelog okvira na kraju se pretvore u vrlo konkretne gubitke sporova. U struci je već tada postojala svijest o nizu rizika.”

Pandžić kaže da je zakon osmišljen kako bi se oni koji su ga pisali osigurali kroz lex Agrokor. Kada je Ramljak otišao, ugovori su ostali. Peruško ima iste savjetnike iz grupe Borg, po istoj cijeni, milijuni su uzeti. AlixPartners je odabran, iako su bili drugi po skupoći, podsjetio je.
Model po kojem netko vrši evaluaciju ponuda, kaže Biočina, a poslije biva izabran od onoga koga je odabrao, baca sumnju na transparentnost postupka i ne može biti opravdan. To je eklatantni sukob interesa i ne smije se tolerirati.

Jelinić također smatra kako je Peruško osvježenje u cijelom procesu: “Čim je došao, zatražio je od AlixPartnersa značajno smanjenje honorara, kao i smanjenje honorara podizvođača za 50%, ali oni to i dalje ignoriraju. Kada su se pojavili iznosi tih honorara, premijer Plenković je donio odluku da bi micanjem Dalić u tom trenutku proces bio ugrožen, ali odluku je donio naknadno, otkrićem mailova. Prvi draft nagodbe stiže ovog tjedna, a nagodba bi mogla biti donesena i prije roka. Politička šteta procjenjivat će se na osnovu toga tko je, kad i kako znao i što je poduzeo”.

Šunjerga je rekla da je izvanrednog povjerenika mogao izabrati Trgovački sud ili sami vjerovnici. Zakon je pisan po slučaju Parmalat, u kojem je pisalo da osobe koje su bile uključene u njegovo pisanje ne smiju biti angažirane u njegovoj provedbi. Politika je sebe toliko duboko involvirala u taj proces da je postala njegovom žrtvom, rekla je.

“Plenković ima stil sve će biti u redu, u kojem sedativno djeluje na javnost. Većina je neupitna”, smatra Pandžić.

Pitanje je gdje je bila strateška procjena kada se Todoriću sve davalo. Nema šta taj čovjek nije zamišljao da treba raditi, i tu je problem, kazao je Jelinić. Gdje je tu bio strateški interes, upitao je.

Pandžić je spomenuo da je Vlada imala ogromno povjerenje u sve što se radi, raskrstila je s Todorićem. Sada je s ovim narušila povjerenje. Bit će tu još problema, rekao je. Jelinić kaže da za ovu zemlju ima šanse, i ovo što se zbiva zadnjih 7 dana pokazuje da pojedinci pomiču neke stvari. Čestitao je kolegama iz Indeksa na kvalitetno obavljenom poslu. A da ima nade je činjenica da to ima utjecaja, kada na političku scenu djeluje kao klistir. Sve su bitne informacije vezano uz Agrokor objavili su mediji, a da se jasno komuniciralo, cijela priča bi za bivšu ministricu Dalić puno drugačije završila, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI