Jagić: ‘Stvaramo parapoliciju koja će ulaziti u dvorišta, najbolje da državu brane djelatnici čistoće s rekvizitima’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Nitko (ni kontrolori u javnom prijevozu) osim policije ne smije legitimirati građane jer im se tako ograničava sloboda kretanja”, podsjeća Jagić

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske (SPH), za Večernji list komentiro je prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu koji se nalazi u saborskoj proceduri, a po kojem bi komunalni redari ubuduće imali veće ovlasti te mogli legitimirati građane.

Očito su neki gradski oci pomiješali demokraciju i anarhiju i sad ćemo – umjesto da se bavimo sigurnošću – stvarati parapoliciju koja će imati pravo ulaziti u tuđa dvorišta. Najbolje da Vlada ukine Ministarstvo unutarnjih poslova, potplaćenim policajcima da otkaz i pošalje ih kući. A da umjesto vojske slobodu i integritet Hrvatske brane djelatnici gradske čistoće svojim rekvizitima”, ironičan je Jagić.

Jagić kaže da nitko (što uključuje i kontrolore u javnom prijevozu) osim policije ne smije legitimirati građane jer im se na taj način ograničava sloboda kretanja, što je protuustavno. Jagića, ali i druge policajce, ražestilo je i to što je Udruga gradova – u kojoj je 125 od 128 hrvatskih gradova – na zakonski prijedlog poslala svoje zahtjeve tražeći da komunalni redari ubuduće budu gradski policajci, zbog čega je ”potrebno na prikladan način uključiti Ministarstvo unutarnjih poslova kako bi se osigurao primjeren izgled odore i službenih iskaznica koji bi bio jednoobrazan na cijelom području Republike Hrvatske”.

Udruga građana traži i da se komunalnom redaru daju ovlasti “da do dolaska policije zadrži osobu koja počini prekršaj”.
“Ako tako nastavimo, komunalni će redari ubuduće valjda intervenirati i kad muž tuče ženu. Očito je da se gospoda gradski oci bave onim što nije njihov posao i opterećuju ovu inertnu Vladu tražeći povećanje ovlasti. Najbolje da budemo kao Sjeverna Koreja i da svatko svakog špijunira. Slažem se da zakone treba mijenjati, ali zašto se ne ide u izmjene zakona u kojem se napad na policajca kažnjava u odavno nepostojećim njemačkim markama pa je u konačnici veća kazna za nevezivanje pojasa nego za napad na policajca?”, pita se Jagić.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI