Izraelci potvrdili kako je propala prodaja F-16

Foto: MORH / J. Kopi

Izraelsko ministarstvo obrane očekuje daljnji razvoj plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje“.

Izaslanstvo Države Izrael predvođeno generalnim direktorom Ministarstva obrane Države Izrael Udijem Adamom boravilo je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine.

Izraelsko izaslanstvo u Ministarstvu obrane razgovaralo je s visokim predstavnicima  Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH predvođenim potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom.

Službeni razgovori vođeni su na temu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona i bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Države Izrael.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zatražilo je od Države Izrael da se očituje do 11. siječnja 2019. godine je li Država Izrael u mogućnosti isporučiti avione koji su ponuđeni na međunarodnom natječaju, a koje je Republika Hrvatska odabrala u transparentnom postupku. Naime, obveza Države Izrael je ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u službenoj izjavi rekao je: „Nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom, mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. S obzirom na tu činjenicu Ministarstvo obrane predložit će Vladi donošenje odgovarajućih odluka.



Ugovor između Hrvatske i Izraela nije potpisan i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku.

Hrvatska je ovaj vrlo složen proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima.

Proveden je transparentan međunarodni natječaj za odabir višenamjenskog borbenog aviona s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane.  Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Hrvatska na nju mogla utjecati. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva.

Ministarstvo obrane i dalje je otvoreno za suradnju i razvoj odnosa s Ministarstvom obrane partnerske Države Izrael.

Još jednom naglašavam da Hrvatska i dalje ima političku volju da se zadrži sposobnost  borbenog zrakoplovstva, koju smo razvili tijekom Domovinskog rata. Uvjeren sam kako će ova Vlada naći način kako to realizirati“.

Generalni direktor Ministarstva obrane Države Izrael Udi Adam u službenoj izjavi Države Izrael istaknuo je: „Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unaprjeđenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F-16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora Vlade s Vladom između naše dvije države. Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole-

Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna.

Izraelsko ministarstvo obrane očekuje daljnji razvoj plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI