Izrael bombardirao Siriju? SAD niječe odgovornost, Sirijci srušili rakete

screenshot

Nakon napada na tobožnje tvornice kemijskog oružja u Damasku gdje samo 'nevjerojatnom igrom slučajnosti' kemijsko naoružanje nije procurilo u civilni sektor, noćas bilježimo nove zračne napade, prenose mediji.

Sirijska protuzračna obrana srušila je projektile, a ciljevi su bili zračne baze Shayrat i Dumair. SAD se promptno ogradio od napada javno opovrgavajući bilo kakvu akciju dok Izrael obilato koristi politiku ‘Don’t ask, don’t tell’ koja im je inače dopuštena samo u nuklearnoj retorici pa su u objavi samo naveli da ne komentiraju izvješća. Ta bliskoistočna država jedina je koju ISIL i Al Qaeda nisu napadali pa nije zgoreg zaključiti da to ima neku poveznicu s tim da ni oni ne napadaju njih.

Izrael uz sve to od 1967. pod okupacijom drži i dio sirijskog teritorija, Golansku visoravan – gdje su brojni ISIL-ovi ranjenici svojevremeno tražili utočište. Iako su odbili povezivanje s napadima – postoje samo tri opcije. Kako je napad izvršen preko teritorija Libanona – ili je navedena država krivac za napad, što je na razini statističke pogreške. Ili je za napad kriv Izrael. Ili je kriv netko treći, što isto tako nije prevelika mogućnost.

Meta je bio navodno Hezbollah, što je nemoguće zaključiti dok sirijske vlasti ne izbace konkretnije podatke o samim napadima. Paralelno uz novonastalu situaciju dolazi i informacija da OPCW-ovi inspektori još nisu započeli istragu o napadu kemijskim oružjem u Doumi. Razlozi nedolaska su oprečni – Rusi tvrde da inspektori odugovlače izlazak na teren i koriste izliku američkog napada dok Amerikanci tvrde da inspektore ne pušta sirijska vlast da bi uklonila dokaze. Američki mediji pak iznose šokantne tvrdnje da je Trump želio izravno napasti Ruse, da se dokaže kritičarima koji ga povezuju s Putinom – no u tome ga je spriječio ministar obrane Mattis. Je li sve istina, vjerojatno nikada nećemo doznati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI