Iza kulisa: Otkrivamo kako je Martina Dalić dočekala glasovanje o ‘vlastitoj’ sudbini

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica je za razliku od premijera, bila prilično ravnodušna na raspravu koja se oko nje vodila u Saboru

Ujedinjena oporba predvođena Mostovim Nikolom Gromojom nedavno je predala zahtjev za opoziv ministrice gospodarstva Martine Dalić, žene koju premijer Andrej Plenković smatra jednom od svojih najužih suradnica te čiju stručnost ni u jednom trenutku otkako je zasjeo na čelo Vlade skupa s njome nije doveo u pitanje. Dalić je, tvrde oni koji poznaju kako ‘diše’ Vlada moćnija i od samog Plenkovića jer se i premijer s njom savjetuje oko mnogih ključnih pitanja. Da ovo glasovanje neće uroditi plodom, moglo se vidjeti i iz svih ranijih kada se tražila glava nekoga od Plenkovićevih ministara, ali jednako tako i iz samouvjerenosti kojom  je ministrica zračila dok se o njom raspravljalo u Saboru.

No, usprkos tome što je ostala i opstala glasovanje i nije proteklo glatko kako bi se to očekivalo za nekoga tko se hvali provedbenim reformama, a jednako tako ni Plenkoviću sasvim sigurno nije lako jer iz ruku koje su se tijekom glasanja o Dalić dizale mogao je uvidjeti koliko je krhka stabilnost njegove Vlade. Naime, sa 76 glasova protiv njezine smjene, i 71 glasom za smjenu Dalić uistinu jest ostala ministricom, što jednim djelom može zahvaliti i raspravi oko Istanbulske konvencije, koja je u drugi plan bacila priču koja se oko nje odvija. Kao što je poznato, u Saboru se osim ideološkim prepucavanja raspravljalo i o slučaju Agrokor, a oporba je navodila kako je Dalić zajedno s prijateljem Antom Ramljakom loše upravljala u aferi Agrokor.

No, jasno je da oporbenjaci svoje kolege nisu uspjeli uvjeriti da dignu ruku protiv Dalić, a oni koji dobro poznaju bilo hrvatske politike vjeruju kako je riječ o slučaju koji je od samog starta bio osuđen na propast. Poznavatelji šefice hrvatskog gospodarstva prepričavaju pak kako nju samu glasovanje nije previše uznemirilo te da ona nije žena koja strahuje od javnosti, uvjerena je u svoja znanja i sposobnosti, a dodatni vjetar u leđa daje joj neupitna zaštita kako od strane premijera Plenkovića, tako i od HDZ-a.

Vrlo dobro, tu su zbilju znali i u oporbi, ali su se evidentno poveli onom daj narodu igara, kada već nema kruha. Matematika im definitivno nije išla u prilog, ali prema njima rasprava je bila neminovna jer je kroz nju zapravo javnost saznala što to njima smeta kod ministrice Dalić. Treba li nam doista više ovakvih rasprava, ili je konačno došlo vrijeme da se svi skupa prime posla, ocijenite sami.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI