Ivo Goldstein o izljevima mržnje iz „crkvene desnice“: „Moj otac to nije zaslužio“

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Komentirao je i promjene koje se u Hrvatskoj jesu, odnosno nisu dogodile ulaskom u Europsku uniju

Bivši diplomat i povjesničar, Ivo Goldstein, gostovao je u emisiji Pressing N1 televizije, a između ostaloga, dotaknuo se pisma koje je napisao Crkvi u Hrvatskoj, u kojoj spominje ekstremno desno ponašanje.

Ekstremizam ne vidim prvenstveno u Crkvi, nego desnilo jednim dijelom dolazi i iz nekih crkvenih krugova. Zato sam napisao to pismo”, kazao je Goldstein.

Povod pisma bila je smrt njegova oca, Slavka Goldsteina.

Neposredni povod je bila smrt moga oca u rujnu i onda izljev mržnje prema njemu mrtvom koji je prvenstveno došao od hvarskog župnika, a onda se, kao što se razlije kanalizacijska cijev, razlio po internetu. Ja to nisam gledao, nisam imao snage za to. To je kao da vas netko letvom udara po glavi, jer takvi izljevi mržnje ni prema kome nisu shvatljivi. S druge strane, moj to otac nije zaslužio. On je tamo designiran kao mrzitelj Hrvatske. To je potpuno besmisleno. Taj čovjek je, to je banalno reći nakon toliko ljudi koji su radili za Hrvatsku, on je stvarno puno učinio. Bio je prvi predsjednik prve nekomunističke stranke u Hrvatskoj, promovirao demokraciju, bio filmski redatelj i scenarist, napravio čitav niz stvari koje su reprezentirale to sve”, rekao je Goldstein.

Goldstein je komentirao i promjene koje se u Hrvatskoj jesu, odnosno nisu dogodile ulaskom u Europsku uniju.



Međunarodni dan obilježavanja Holokausta je 27. siječnja, dan oslobađanja Auschwitza, ali ja mislim da Hrvatska kaska uopće za nekim slavljenjem odnosno dostojnim obilježavanjem europskih vrijednosti i uopće europskih datuma. Imam dojam u javnosti, osim rijetkih izuzetaka, da javnost Europu uopće ne prati. Bez obzira što smo gotovo pet godina članica, ima se dojam da mi uopće nismo Europska unija”, rekao je Goldstein za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI