ISPLIVALA JEDNA OD NAJVEĆIH KOLINDINIH OBMANA! Je li moguće da ovako manipulira?

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posljednjih dana ne prestaje intrigirati hrvatsku javnost, a osim njenog osebujnog nastupa u Kninu povodom Oluje, pažnju javnosti na sebe je skrenula kritikama na račun ministra zdravstva HDZ-ova Milana Kujundžića, čiju ostavku traže saborski zastupnici oporbe. Klub zastupnika Mosta otišao je korak dalje pa predsjednici uputio službeni poziv u kojem zahtjevaju sazivanje izvanrednse saborske sjednice, što po Ustavu može učiniti, a na kojoj bi se raspravljalo o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva.

U svojem pozivu zastupnici Mosta priložili su i odbijenicu koju su dobili od šefa Sabora Gordana Jandrokovića za sazivanje sjednice, a osim toga predsjednicu su upoznali i sa zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a uz to obznanili su joj i Mostov prijedlkog da Ustavni sud iznese svoje stajališto o sporu između Vlade i oporbe po pitanju rasprave o Kunjundžiću. “Pozivamo vas da iskoristite svoju ustavnu ovlast i uputite zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora imajući u vidu da je politička odgovornost Vlade pred parlamentom neizostavni element hrvatskog parlamentarnog sustava te ona ne može biti parcijalna ili povremena”, navode u pozivu predsjednici, koji u ime Mosta potpisuje predsjednik Kluba Nikola Grmoja. Ipak, izvori iz Ureda predsjednice prepričavaju kako se Grabar-Kitarović u ovu raspravu nema namjeru uplitati te da kada je rasprava o Kujundžićevom opozivu u pitanju ne misli ići na ruku oporbi i sazivati izvanrednu sjednicu, jer smatra kako se ne radi o izvnarednom stanju. Dok predsjednica ne smatra da se radi o izvanrednom stanju medicinari najavljuju štrajk ukoliko im se ne ispuni dano obećanje o povećanju plaća, a istodobno veledrogerije počinju s blokadom bolnica.

Inače, oporba je zahtjev za Kujundžićev opoziv podnijela prije nešto više od dva tjedna, a u svojem zahtjevu iznimno su precizni te navode pet razloga radi kojih bi Kujudnžić morao odstupiti s dužnosti. Za opoziv HDZ-ova ministra svoj je potpis stavilo 32-je oporbenjaka, a povod za to svakome racionalnom posve je jasan, riječ je o kaosu u hrvatskom zdravstvu, kojega je po svemu sudeći svjesna i sama predsjednica koja je prije nekoliko dana ustvardila da joj je žao što u nedavnoj rekonstrukciji Vlade nije bilo promjena u ministarstvu zdravsta, no čini se kako je to još jedan u nizu predizbornih pamfleta jer sada kada ima prostora za djelovanje i konkretiziranje svojih stavova u poteze šefica države nema namjeru djelovati. Međutim to ne djelovanje upravo bi se njoj i vladajućoj sviti moglo obiti o glavu, jer bi se o Kujudnžiću kako za sada stvari stoje moglo raspravljati sredinom rujna, kada se zastupnici vraćaju s godišnjih odmora, a u tom periodu ta će rasprava dočekati predsjednicu usred kampanje te će se u javni prostor potencirati priča da je ona ta koja je tijekom ljeta štitila Kujudnžića, a ukoliko se uz to zaredamju i prosvjedi zdravstvenih djelatnika, jasno je kako će daleko najskuplju cijenu platiti upravo Kolinda Grabar-Kitarović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI