‘Irska je daleko od obećane zemlje, to nije veseli otok gdje svi piju pivo i vole Hrvate, a reći ću vam i zašto!’

screenshot

Portal Dnevno.hr popričao je s jednim od mnogih hrvatskih emigranata mlađe generacije koji je svoju poslovnu sreću potražio u Irskoj. Iako mu na Smaragnom otoku dobro ide, svaki slobodan trenutak iskoristi kako bi se vratio u domovinu i proveo vrijeme s prijateljima i obitelji.

To što pišeš, uopće nije točno! Vratim se da riješim zubara, liječnika ili birokraciju jer zdravstveno u Irskoj nemam, a i značajno je skuplje nego u Hrvatskoj”, prekida me Charlie koji je u Dublinu od 2016. a sada se kratko vratio u rodnu Knežiju kako bi produljio dokumente, obavio sistematski i podružio se s prijateljima.

Charlie smatra da je percepcija o Irskoj koja vlada u javnosti potpuno iskrivljena jer je stvarni život u Dublinu značajno drugačiji nego što se to može pročitati u hrvatskim medijima.

Ako znaš zašto si došao u Irsku i ako imaš cilj, to ti može biti odskočna daska. No, ako tamo zalutaš, ispljunut će te i vratit ćeš se s nekim iskustvom, ali bez novca. Troškovi života u Irskoj su visoki, a stil života užurbaniji”, govori nam Charlie.

Oni koji su u Irsku došli s nekim ciljem, na primjer kako bi otplatili kredit, ako se posvete tome, uspjet će. No, oni koji odu jer imaju nekakvu filmsku viziju o Irskoj o otoku na kojem svi piju pivu i vole Hrvate, loše će se provesti jer gube vrijeme isto kao što ga gube i tu. A vrijeme je jeftinije gubiti u Hrvatskoj, pogotovo ako živiš s roditeljima i nemaš životnih troškova”, otvoren je Charlie koji je iz Hrvatske otišao jer mu je bila puna kapa besparice, besperspektivnosti, loših poslodavaca i neveselog stanja u državi.



U Dublinu sam već dvije i pol godine, radio sam razne poslove. Prvo sam bio konobar, a zatim sam dobio fizički zahtjevan posao u skladištu, ali puno bolje plaćen. Dobro sam radio pa sam potpisao ugovor s kompanijom i sada radim direktno za njih i zadovoljan sam s uvjetima, a imam prilika i napredovati”, objašnjava. Mladim emigrantima kao što je on, poručuje:

Za početak, zapitajte se zašto dolazite. Ako nemate cilj, odredite ga! Stjecanje iskustva i dosada nisu valjani razlozi, a posjetiti Irsku možete i turistički. Budite spremni na visoke stanarine, sobe koje ćete teško nalaziti ili morati dijeliti s drugima i na velike životne promjene. Bit ćete daleko od obitelji i prijatelja, u gradu gdje je sivilo konstanta. Važno je napraviti dobar plan. Ako ga imate, dođite!”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI