Ima li ovome kraja? Nova priča o migrantima u Gorskom kotaru će vas zapanjiti

‘Bojimo se pomaknuti iz kuća!’

Gorani, ni krivi ni dužni, žive pod novim okolnostima, prenosi Večernji u velikoj reportaži koju su napravili s tamošnjim stanovnicima o problemima s migrantima s kojima se stanovnici ovog kraja svakodnevno susreću!

Ogorčeni. Ne znaju što im je činiti. Njihov je kraj postao Divlji zapad. Mirni kraj je novo središte migrantske rute.

“Tri puta su mi dosad provalili u vikendicu. U strahu sam što ćemo sad tamo zateći”, rekao je za Večernji vlasnik kuće te nastavio: “Moram kucati na vrata vlastite kuće. Vrata sam ostavio otključana jer mi je policija savjetovala da ne zaključavam. Da će mi ionako provaliti opet kroz prozor, pa da je ovako pametnije. Ostavio sam traku preko vrata, a vidim da je skinuta”, govori vlasnik vikendice.

“To je vojska. Samo mladi, između 20 i 30 godina. Niti jedne žene, niti jednog starca. Samo muškarci. Ima ih u grupama i 30-ak!”, rekli su novimnarima mještani u Mrzloj Vodici.

“Uznemireni smo. I ne znamo kako se ponašati kad ih vidimo. Prići imigrantima ili ih zaobići. Da mu se nasmijemo ili ga otjeramo”, kaže Miroslav, inače riječki urbanist pa dodaje: “Donedavno, dok migranti nisu krenuli Gorskim kotarom, u našem je mirnom mjestu najveća ugroza bio susjedov pas Laki. On bi lajao bez prestanka. I to je bilo to… Živjeli smo dosad mirno. A sad se bojimo pomaknuti iz mjesta, jer ne znamo što će nas dočekati ako kuću ostavimo praznom.”



Facebook Comments

Loading...
DIJELI