Identificirani posmrtni ostaci nestalog hrvatskog branitelja, ministar pozvao građane da se uključe u rješavanje sudbine nestalih

1
283

U nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegovog pomoćnika nadležnog za Upravu za zatočene i nestale Stjepana Sučića, u ponedjeljak je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena završna identifikacija posmrtnih ostataka hrvatskog branitelja nestalog u prosincu 1991. godine, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Posmrtne ostatke hrvatskog branitelja stradalog u Sisačko-moslavačkoj županiji završno je identificirala njegova obitelj. Posmrtni ostaci ekshumirani su iz prikrivene grobnice na području mjesta Gračanica Šišinečka tijekom terenskog istraživanja lokacija mjesta mogućih grobnica kojeg je Uprava za zatočene i nestale provela u razdoblju od 26. do 29. lipnja 2018. godine na području Sisačko-moslavačke županije.

Loading...

Izražavajući sućut obitelji, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

Ministar je ovom prilikom pozvao sve građane Republike Hrvatske na uključivanje u rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene Hrvatske države, obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još traga za 1508 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 414 poginulih osoba, što ukupno čini 1922 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata.

  • Šimun Matković

    Ministre, imate vi koalicijskog partnera koji vam može pomoći u pronalaženju nestalih i likvidiranih! Pitajte Pupavca, on zna i za dr.Šretera, a zacijelo i mnoge druge! Bio je na onoj , drugoj strani, a sada je – vaš!