I Danko Končar se spominje u „Rajskim dokumentima“

Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Dokumenti također otkrivaju kako Končar vlasnike tih kompanija zove 'vojnicima' kojima trebaju precizni savjeti kako rukovoditi tim kompanijama i sredstvima kojima raspolažu

Finski portal piše kako su dokumenti otkrili da Danko Končar ima jasan utjecaj na kompaniju Afarak iako službeno ima udio od 27 posto. Navode da je ta brojka zapravo oko 70 posto.

Dokumenti također otkrivaju da je Končar koristio niz kompanija u poreznim oazama, piše Večernji list.

Končara se sumnjiči da je godinama skrivao svoju moć u kompaniji koja je izlistana na helsinškoj i londonskoj burzi. Na teret mu se stavlja i zloporaba korištenja povlaštenih informacija, no on negira te optužbe.

U tekstu se također navode i interni e-mailovi prema kojima je vidljiva nejasna burzovna trgovina dionicama Afaraka. Prema tim dokumentima, Končar je bliskim rođacima odobrio milijunske obveznice kako bi kupio dionice Afaraka.

U tekstu navode kako je Končar bogataš o kojem se malo toga piše i za kojeg se vjeruje da ima stotine milijuna eura u nekretninama. Tako pišu da je vlasnik dionica u rudarskim kompanijama kao i u turističkim resortima u Hrvatskoj. Što sve Končar posjeduje otkrili su Rajski i Panamski papiri kao i Malteški registar trgovine. Tako prema tim dokumentima on je u vlasništvu ili kontroli nekoliko desetaka kompanija na Kajmanskim otocima, Malti, Bermudama i Djevičanskim otocima. Često su službeni vlasnici tih kompanija njegova supruga i rođaci.



Dokumenti također otkrivaju kako Končar vlasnike tih kompanija zove ‘vojnicima’ kojima trebaju precizni savjeti kako rukovoditi tim kompanijama i sredstvima kojima raspolažu. On je često potpisivao sporazume u ime kompanija u kojima on nije vlasnik već netko od njegove obitelji. Tome u prilog idu i činjenice što je svojim tvrtkama u Hrvatskoj davao i nazive vojnih jedinica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI