Hrvoje Zovko ponovo izabran za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva

screenshot

Hrvoje Zovko je na 62. izbornoj skupštini izabran ponovo za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva. Zovko je, kao jedini predloženi kandidat, dobio gotovo jednoglasnu podršku te je za njega glasalo 65 od nazočna 73 člana skupštine. Za potpredsjednice HND-a izabrane su Danka Derifaj i Maja Sever koje su dobile najviše glasova kao kandidatkinje za Izvršni odbor, priopćeno je iz HND-a.

Na skupštini su izabrani također i članovi novog Izvršnog, Nadzornog te Odbora za Statut, Novinarskog vijeća časti, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog fonda solidarnosti. Novi, stari predsjednik Zovko je kazao kako prije svega u novom mandatu obećava pošten i transparentan rad Društva, kao što je to radio i u proteklom razdoblju od kada je izabran na mjesto prvog čovjeka HND-a.

”Društvo je funkcioniralo u gotovo izvanrednim okolnostima, s obzirom na sve događaje s kojima je bilo suočeno u proteklom razdoblju. Osim toga važna nam je financijska stabilizacija s obzirom na sav kaos koji sam zatekao prošle godine u društvu, a od kojeg ćemo se još godinama oporavljati”, kazao je Zovko iznoseći svoj program te dodao kako će nastaviti s vođenjem politike koja je artikulirana u zahtjevima što su predstavljeni na nedavno održanom prosvjedu.

Zovko je kazao kako namjerava nastaviti s politikom pritiska na mjerodavne institucije kako bi se pronašli i otkrili počinitelji i nalogodavci napada i prijetnji na kolege novinare.

”Mi godinu dana pokušavamo ostvariti normalnu komunikaciju s predstavnicima vlasti od kojih među ostalim tražimo i promjenu zakonodavnog okvira koji se odnosi na javni servis, ali i cijelu novinarsku scenu. U tom ću smislu nastaviti borbu protiv cenzure i pritiska kako u javnim tako i u komercijalnim medijima, neovisno o tome dolazili ona iz političkih ili nekih drugih krugova”, rekao je Zovko koji je naglasio i kako podržava daljnju afirmaciju neprofitnih medija.



”Na neprofitnim medijima pokazuje se licemjeran odnos Vlade prema novinarstvu jer već treću godinu oteže s raspisivanjem natječaja iz sredstava koja su osigurana od EFS-a”, naveo je Zovko.

Predsjednik HND-a istaknuo je kao važan element svog djelovanja u idućem mandatu i privlačenje novih članica i članova, a posebno onih mladih te je dodao kako je zaustavljen trend opadanja članstva.

Raspravljalo se također i o presudi koju je HND izgubio i mogućnostima prevazilaženja te nezavidne financijske situacije u svrhu čega je podignut kredit za plaćanje presude te su članovi Skupštine ovlastiti, ukoliko to bude potrebno, novo vodstvo oko prodaje jednog stana iz novinarskog doma za namicanje potrebnih sredstava kako bi Društvo nesmetano funkcioniralo u predstojećem razdoblju.

Čelnici HND detaljno su upoznali članove Skupštine sa stanjem oko same presude na koju se HND žalio te o svim drugim poduzetim radnjama koje su učinjene kako bi presuda u daljnjem postupku bila oborena.

Članovi Skupštine pred sobom su imali i prijedlogu Novog statut HND-a za koji je predsjednik Odbora za Statut Tihomir Ponoš istaknuo da se njime predlaže novu, bitno drugačije unutarnju organizaciju udruge, koja bi trebala biti modernija i omogućiti jednostavnije i efikasnije odlučivanje, ne zanemarujući pri tome kvalitetu odluka. Nakon provedenog glasanja prijedlog Statuta nije prošao dvotrećinskom većinom za što je falilo samo dva glasa.

Izvještaje Skupštini, koji su redom svi usvojeni, su podnijeli i čelnici Središnjeg i Nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti , Upravnog odbora Novinarskog doma I Fonda solidarnosti, podneseno je i financijsko izvješće te prijedlog proračuna za ovu godinu te izvješća Odbora i komisija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI