Predsjednica o izborima u BiH: Bez obzira na izjave, vjerujem u dobre odnose

screenshot, RTL

" Osobno ću se zalagati za dobrobit hrvatskog naroda i svih drugih naroda u BiH, za euroatlantski put BiH i njihovo članstvo u EU", kazala je

Nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je:”Bosna i Hercegovina zbog unutarnjih kompleksnosti koje su jasnije nakon jučerašnjih izbora treba ponovno naše zalaganje u izgradnji institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana”. Poslije iskazivanja dobrodošlice Stoltenbergu povodom prvog službenog posjeta Hrvatskoj, predsjednica je uputila čestitku za Dan neovisnosti “svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima u zemlji i diljem svijeta”, a osim toga rekla je da se NATO i Hrvatska kao država suočavaju s brojnim izazovima, a jedan od njih je i jugoistok Europe.

Grabar-Kitarović je podsjetila da su Daytonski mirovni sporazum i Washingtonski koji mu je prethodio u temeljima današnje BiH i da su sva odstupanja od ta dva sporazuma samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda.

“Već godinama upozoravam na raskorak između izbornog zakonodavstva u BiH i odluka samoga Ustavnog suda BiH, kao i odluka nekih međunarodnih sudova. Članice Okvirnog sporazuma za BiH, potpisanog u Daytonu jesu BiH, Hrvatska i tadašnja Federalna Republika Jugoslavija i mi kao supotpisnica Daytonskog ugovora imamo isto tako odgovornost za mir i stabilnost naše susjedne države”, poručila je te nadodala:”Bez obzira na ove prve euforične i neprimjerene izjave iz našeg susjedstva, ja čvrsto vjerujem u dobrosusjedske odnose s BiH. Osobno ću se zalagati za njih, za dobrobit hrvatskog naroda i svih drugih naroda u BiH, za euroatlantski put BiH i njihovo članstvo u EU, rekla je, javlja N1 Televizija. 

 

Facebook Comments



Loading...
DIJELI