Hrvat pisao Pernaru zašto je mroao posjeći voćnjak jabuka!

Facebok

Naši poljoprivrednici, voćari i svi koji pokušavaju nešto učiniti na vlastitoj zemlji u velikim su teškoćama, pa i kada se izbore protiv svih nedaća, onda ih još kažnjava i država.

Ovo je samo jedan od mnogih primjera zbog kojih mnogi odustaju. Jer, je država raznim lobijima dopustila da uvoze jabuke dok ih domaći proizvođač nema kome prodati.

Čovjek koji se javio zastupniku Ivanu Pernaru pokušao je sve – prodavao je jabuke ljudima po jednu kunu za kilogram, želio ih pretvoriti u sokove, ali nije išlo.

Na Facebooku Pernar objavljuje njegovo pismo.

Voćnjak jabuka je ispiljen i uskoro se vadi van, pitao sam čovjeka zašto. Ovo je njegov odgovor:



“Od 2003. godine otkad smo ga posadili naučili smo se boriti s biljnim bolestima koje napadaju jabuke, naučili smo se boriti sa štetnicima i sa vremenskim nepogodama…borili smo se i sa neplatišama kojima je ova država omogućila da nas zakonito zakidaju i da nam ne plaćaju našu robu…

Svladali smo i nedostatak radne snage ali protiv prekomjernog uvoza jabuke sumnjive kvalitete više ne možemo….pokušali smo i nižim cijenama, ove godine su ljudi sami sebi brali u voćnjaku po cijeni od 1 kune po kilogramu, probali smo i preradom u sok ali to je sve jednostavno premalo…

Ogromnim uvozom prošlogodišnje jabuke iz Poljske veliki otkupljivači su izgubili interes za domaćom jabukom….prvih pola ha od dva hektara ide van ovog proljeća a dalje ćemo vidjeti”.

,

Facebook Comments

Loading...
DIJELI