Budite pripremni za grmljavinsko nevrijeme

Max Pixel

Nakon duljeg razdobolja ekstremnih vrućina, stiglo je promjenjivo vrijeme koje će se zadržati tijekom tjedna, osobito na kopnu. Jutra će biti relativno hladna, a dani vlažni i vrući. Od srijede će biti sve toplije, a za vikend se očekuje novo i jače pogoršanje vremena. DHMZ je oglasio žuti meteolaram, vrijeme bi moglo biti opasno.

Na vrijeme će u utorak, javlja HRT, prizemno djelovati polje malo povišenog ili srednjeg tlaka zraka u sklopu kojeg će se zadržavati vlažan zrak pa će i dalje biti nestabilno, posebice na kopnu.

Na istoku Hrvatske u prijepodnevnim satima bit će dosta oblaka, ponegdje i uz malo kiše. Zatim će, uz dnevno zagrijavanje, lokalno biti jačeg razvoja oblaka uz pljusak i grmljavinu, a vjerojatniji će biti u dijelu Posavine.

Vjetar će biti slab, a temperatura zraka će, od jutarnjih 18 do 20, danju porasti na oko 27. Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj gdje će također dan početi uz dosta oblaka iz kojih ponegdje može biti i kiše.

No, danju će biti sunčanih razdoblja s kojima će rasti vjerojatnost za popodnevne nestabilnosti, lokalno i izraženije.



Mjestimične kiše i popodnevnih pljuskova bit će i u gorju te u unutrašnosti Istre, dok će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano vrijeme uz umjerenu naoblaku koja će se s razvojem oblaka spustiti iz unutrašnjosti ponegdje i do mora. Umjerena bura koja će puhati u jutarnjim satima brzo će oslabjeti i poslijepodne će vjetar biti slab.

Jutarnja temperatura zraka u gorju i u unutrašnosti Istre oko 15, a duž obale i na otocima između 20 i 24. Najviša dnevna od 23 u gorju do 31 duž obale.

Slab vjetar te mirno ili malo valovito more bit će i na srednjem Jadranu, gdje će također prevladavati sunčano vrijeme, no s jakim dnevnim razvojem oblaka u unutrašnjosti će biti i izraženijih pljusakova koji će ponegdje doći i do obale, posebice na širem splitskom i makarskom području.

Na jugu i sutra sunčano i vruće uz najvišu dnevnu temperaturu oko 30, a i noć će biti topla, uz slabu do umjerenu buru na dubrovačkom području ponovno moguće i vrlo topla.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI