Hrvatska se priprema na vraćanje obvezne vojne obuke od 30 do 60 dana?

Ivica Galovic/ PIXSELL

Prije dvije godine u predsjedničkoj kampanji ovo je spominjala i Grabar Kitarović

U Hrvatskoj obveza služenja vojnog roka ne postoji od 2008. godine, što je u to vrijeme izazvalo uglavnom pozitivne reakcije javnosti. Imamo tek dobrovoljno služenje vojnog roka u trajanju od 14 tjedana na poligonima Slunj i Gašinci. No, onih koji se zalažu za obveznu obuku (u daleko kraćem obujmu nego nekada) i dalje ima, osobito u vojnim krugovima i dijelu političkih krugova, te su sve češća nagađanja da bi se to uskoro voljom aktualne vlasti moglo promijeniti, piše Glas Slavonije.

Kako doznaju, u tijeku je dovršetak opsežne analize koja bi trebala pokazati sve prednosti i mane ponovnog aktiviranja obveznog vojnog roka, u ljetnim mjesecima. Dok ne bude konačnih rezultata te analize, zasad u MORH-u to nitko ne želi službeno komentirati.

Priča o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka u Hrvatskoj zakotrlja se svakih nekoliko godina, posebice kada se u zemljama susjedstva, najčešće Srbiji, počnu razbacivati izjavama u kojima spominju i korištenje vojske kao sredstvo za rješavanje nekog problema, što se i ovih dana događa.

Treba podsjetiti i kako je pitanje obuke u svojoj predsjedničkoj kampanji prije dvije godine spominjala i današnja predsjednica Grabar-Kitarović, dok je bivši ministar obrane Ante Kotromanović upozoravao kako bi projekt obveznog služenja vojnog roka koštao između 300 i 500 milijuna kuna.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI