‘Hrvatska poštuje presudu šestorki’

Goran Stanzl/PIXSELL

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki. Premijer moli da se izjava Vlade nakon presude ne interpretira pogrešno, odnosno da se ne stvara dojam da ju Hrvatska ne poštuje, prenosi HRT.

Objasnio je da je druga stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, što je Hrvatska učinila. Posebno je nezadovoljna onim dijelovima presude kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha, “pogotovo nakon što kao država pokušate triput biti prijatelj suda”. A onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena, kazao je Plenković.

Ponovio je da će Hrvatska tražiti “neku vrstu involviranja” ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti.

Plenković na čelu hrvatskog izaslanstva večeras ide u Mostar, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima. Tamo će, kaže, “razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, punu sućut prema žrtvama”.

Plenković će večeras razgovarati s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem, a u utorak ujutro na rasporedu ima sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.



Najavio je i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haškog suda. Kazao je da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i “iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom sudu s osvrtom na ovu zadnju presudu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI