Hrvatska morala odbijati donirane organe jer zračna luka nije radila po noći

Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska je morala odbiti više organa koji su iz inozemstva donirani putem organizacije Eurotransplant. Razlog je potpuno nevjerojatan – u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” nije bilo moguće polijetanje i slijetanje zrakoplova u noćnim satima.

Zbog ove situacije jedan je pacijent ostao bez organa koji mu znači život, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva za Večernji list. Neslužbeno su poručili kako je najvažnije da se ova situacija riješila i da se više ne ponavlja, a navodno je riješena nakon apela liječnika i zajedničke akcije s Ministarstvom prometa.

Problemi s noćnim radom zračne luke postali su poznati kada je zrakoplov iz Dubrovnika preusmjeren u Rim, jer iza ponoći nije mogao biti primljen u Zagrebu.

Tada je postalo jasno kako hrvatska glavna zračna luka nema osigurane sve propisane uvjete nakon 22 sata. Kroz ovu situaciju ispod radara se događalo da su odbijani organi, a spomenutom pacijentu zbog toga nije stiglo srce. Upravo je ovaj organ najkritičniji, jer je vrijeme u kojem primatelj mora dobiti ovaj organ nakon transplantacije kraće nego kod primjerice bubrega.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI